Flere unge får museskader

Flere og flere unge får museskader som følge af for meget skærmarbejde. 36 procent af de 20-29-årige har oplevet gener i skuldre, nakke og arme.

Ifølge en ny undersøgelse, der er foretaget af analyseinstituttet Wilke A/S blandt 510 repræsentative medlemmer af HK/Privat, er stadig flere unge plaget af museskader på grund af for meget skærmarbejde.

Undersøgelsen viser, at 36 procent af de 20-29-årige har oplevet smerter i skuldre, nakke og arme som en direkte følge af deres arbejde.

»Det er rystende. Vi er ved at museklikke os til tusindvis af arbejdsskader. Vi ved, at når så mange unge allerede nu er ramt, vil problemet stige eksplosivt. Vores undersøgelse viser, at de ældre kolleger i dag oplever lidt flere gener end de unge. Det betyder, at problemet vil eskalere, da de unge i dag kommer til at arbejde langt mere intensivt og i langt flere år med skærm, end de ældre har gjort,« siger miljøkonsulent Svend-Erik Hermansen fra HK/Privat.

Gennemsnitligt oplever 38 procent af alle skærmarbejdere gener, og der er ifølge Svend-Erik Hermansen grund til bekymring, når de unge har lige så store gener som gennemsnittet. Han efterlyser en større ansvarlighed fra arbejdsgiverne og politisk handling fra Beskæftigelsesministeren.

»Unge er gennemgående robuste, så jeg ville have troet, at langt færre i denne gruppe havde skader i forhold til gennemsnittet. Desuden viser det sig, at en del af de unge, som har gener, bruger medicin og har været til læge på grund af generne. Der må både fra arbejdsgiverside og fra politisk hold skrides ind over for det, som kan udvikle sig til en folkesygdom. Desværre er problemet blevet bagatelliseret af mange arbejdsgivere, og fra beskæftigelsesministeren, som ellers er meget optaget af sygefravær, har vi endnu intet hørt, efter at den seneste undersøgelse fra HK/Privat kom frem,« siger Svend-Erik Hermansen.

Han opfordrer til at spørgsmålet tages op i virksomhedernes sikkerhedsudvalg, og at alle er opmærksomme på, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet.

Ifølge undersøgelsen sidder 85 procent af de unge bag skærmen mere end fire timer om dagen, til trods for at arbejdsmedicinere i flere år har advaret mod at bruge mere end fire timer ved pc'en hver dag.

Gennemsnitligt tilbringer 77 procent af alle skærmarbejdere mere end fire timer bag skærmen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere