Artikel top billede

Danskere skaber bredbånd til de syv verdenshave

DanCell lægger ud med trådløst internet i Nordsøen. Målet er at brede sig ud over kloden.

Det danske telefirma DanCell, som tidligere med ICE gav forsømte vestjyder internetforbindelse, går nu efter at tilbyde bredbånd til en anden overset gruppe: Søens folk.

Bredbåndsløsningen, som i første omgang efter planen skal baseres på 3G-teknologien CDMA200, bliver både hurtigere og billigere end de eksisterende satellit-opkoblinger.

Det forklarer Erik Hornung, direktør og stifter af DanCell, til ComON.

”Det er første gang, nogen forsøger at lave det på havet," siger Erik Hornung.

Snart første test med 3G
Allerede på et tidspunkt i år vil DanCell lave den første test af teknologien i Nordsøen. Fra næste år, 2011, forventer DanCell at tilbyde adgang til trådløst internet for en større, lukket kundeskare - en form for udvidet test - i store dele af Nordsøen, og egentlig kommerciel drift forventes i 2012.

DanCells master sender i de lave frekvenser, eksempelvis 200 MHz eller 460 MHz. Hastigheden er langsommere i de lavere frekvenser, men til gengæld er det med en radius på 120 kilometer muligt at opnå en stor rækkevidde på havet. Download er maksimum 3,1 Mbit/s, mens upload er op til 1.8Mbit/s.

Erik Hornung siger dog, at den næste standard af teknologien, release version b, som i dag testes flere steder i verden, vil kunne give op til 60 Mbit/s på samme frekvensbånd.

DanCell har også haft LTE, nogen kalder det 4G-mobilnettet, i tankerne, men Erik Hornung siger, at det i givet fald først vil blive på et senere stadie. I første omgang holder DanCell sig til 3G.

Søens folk vil have store fordele ved maritimt bredbånd frem for satellit, forklarer Erik Hornung. Det taler for hans sag, at Danmarks Rederiforening er medinvestorer gennem Den Danske Maritime Fond.

Satelliternes æra ikke forbi
Satellitforbindelser koster alt fra 45.000 kroner til 400.000 kr om måneden per abonnement, siger Erik Hornung.

”Vores mål er at levere til en tiendedel af prisen som satellitterne koster. Det vil være i veldefinerede områder med høj skibstraffik og ikke på alle verdenshave endnu,” siger Erik Hornung.

”Satelitternes æra er ikke forbi,” understreger han.

En stor fordel ved maritimt bredbånd er den lavere latency, altså svartid. Det betyder, at skibe og boreplatforme for fremtiden får lettere ved at køre eksempelvis overvågningssoftware, mener Erik Hornung.

”Latency er nogle gange halvandet minut med satelitter. Det kan være lang tid, hvis man skal stoppe en boreplatform, der er ved at rive sig løs. Maritimt bredbånd opererer med millisekunder,” siger Erik Hornung.

Samtidig forventer han, at skibe vil bruge det maritime bredbånd til at tilbyde passagerner en større internetkapacitet.

Først Nordsøen, derefter verden
DanCell lancerer i første omgang maritimt bredbånd i Nordsøen. Den primære målgruppe er profesionelle rederier og boreplatforme, senere vil DanCell også sælge til private. Dernæst arbejder firmaet sig videre ud i verden. DanCell har på firmaets hjemmeside lavet et kort, hvor man kan se, hvor folk, som interesserer sig for projektet, kommer fra. Sydamerika og Middelhavet er blandt de områder, som DanCell først forventer at etablere sig i efter Nordsø-eventyret.

Der er to forskellige problemstillinger, som DanCell skal finde løsninger på, før det maritime bredbånd bliver en realitet: Teknologi og jura.
Erik Hornung vil af hensyn til forretningshemmeligheder ikke afsløre, hvor mange master det kræver at forsyne i første omgang Nordsøen med trådløst bredbånd. Til gengæld vil han gerne forklare, at hans firma har bestilt specielle routere, som skal kobles til en antenne, som skal ligge i skibets mast. Routeren skal kunne modtage de lave frekvenser, som det maritime bredbånd kommer til at sende på. Derudover skal routeren kunne modtage flere forskellige frekvenser, eftersom DanCell ikke kan bruge de samme frekvenser i alle egne af verden. Det er ikke sikkert, at Danmark har de samme ledige frekvenser, som de har i Storbritannien på den anden side af Nordsøen.

Det leder til den anden problemstilling, det juridiske. Det kræver et stort arbejde at få fat på sendetilladelser til alle verdens have. DanCell løser problemet ved at have samarbejdspartnere i de relevante lande. Nogle gange søger DanCell en licens, andre gange låner firmaet licenser, som partnere allerede har.

DanCell var i sin tid med til at skabe ICE.net. Firmaets net dækker med blot 40 sendemaster 98 procent af Danmark og langt ud på havet og store dele af de indre farvande i Danmark. ICE’s net er bygget med turbo 3G teknologi anvender 450MHz-båndet.

DanCells kommende maritime bredbånd er inspireret af ICE, men adskiller sig ved at nå langt længere ud på havet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere