Hvorfor kan man som dansker ikke downloade de samme lovlig købte sange, som en amerikaner har mulighed for på nettet?
Det spørgsmål har mange forbrugere stillet sig selv de seneste år. Og nu vil Neelie Kroes forsøge at fjerne årsagen til spørgsmålet.
Neelie Kroes er EUs konkurrencekommissær, og i går pressede hun igen på for at få selskaber og organisationer til at acceptere fælleseuropæiske licenser, så onlinebutikker som for eksempel Apple, kan tilbyde den samme musik i hele EU.
Kommissærens interesse for sagen skyldes, at de gamle grænser og aftaler er med til at skabe kunstigt høje priser og samtidig begrænser forbrugernes valgmuligheder.
Hun opfordrer nu til en "hurtig implementering af nye licensregler."
Selv om Kroes allerede bragte problemet på banen sidste år, så er der stadig grund til at tro, at hun nu vil følge sine ord op med handlinger. Det er blandt andet konkurrencekommissærens initiativer, der har sendt massive bøder efter Microsoft og Intel for konkurrenceforvridende tiltag.
Kroes fortalte også i går, at den franske rettighedsorganisation SACEM og EMI allerede har givet sig og er klar til fælleseuropæiske licenser på musik. Og flere har vist sig villige.
Det hænger dog muligvis sammen med, at kommissæren har proklameret lovindgreb, hvis der ikke findes frivillige løsninger.
»Artisterne har ændret sig, distributionen har ændret sig og kunderne har ændret sig. Men der er en bred opfattelse af, at rettighedsorganisationerne og musikselskaberne ikke har ændret sig,« udtalte Kroes i går.
Allerede sidste år i juli blev de 24 rettighedsorganisationer, der styrer licenserne i Europa, dømt i strid med EUs lovgivning.
Kroes omgiver sig i øvrigt af en række kendte personer som rådgivere, hvoraf de mest prominente medlemmer af gruppen er Rolling Stones-sangeren Mick Jagger og Apple-chef Steve Jobs. Gruppen tæller også chefen for Alcatel-Lucent, Ben Verwaayen, Fiat-direktør John Elkann og eBay-chef John Donahoe.