Tinglysningens bagmand erkender systemet kan være en fejl

"Man må overveje om det var en fejl at anbefale den digitale signatur," siger formand for Tinglysningsudvalget. Projektets it-konsulent mener tinglysningens medarbejdere er årsag til problemerne.

Formanden for Tinglysningsudvalget der i 2006 anbefalede justitsministeriet, at digitalisere tinglysningen erkender nu, at tinglysningens grundlæggende præmis måske kan være et fejlskøn. Det er kommet bag på alle i domstolssystemet, at borgerne ikke vil underskrive skøder med digital signatur. Den fejlskøn koster dagligt almindelige borgere tusindvis af kroner.

"Når folk har så mange problemer med den digitale tinglysning, så må man naturligvis overveje om det var rigtigt at anbefale den digitale signatur," siger retspræsident for Østre Landsret og formand for Tinglysningsudvalget Bent Carlsen til ComON.

Da tinglysningsudvalget anbefalede, at systemet skulle baseres på, at borgere underskriver skøder med den digitale sigantur, var de klar over, at kun hver fjerde dansker har en digital signatur, og at endnu færre nogensinde har brugt den.

"Vi var klar over, at signaturen endnu ikke var udbredt. Men vi forventede, at den ville blive det. Vi indførte fuldmagtsordningen, så dem uden digital signatur alligevel kunne få underskrevet skøder," siger Bent Carlsen.

Men istedet for at flere og flere benyttet digital signatur hos tinglysningen, går det den modsatte vej. Boligadvokater og ejendomsmæglere har tidligere fortalt ComON, at deres kunder foretrækker at de underskriver millionhandler for dem. Folk er simpelthen nervøse for at underskrive deres livs største handel med en computermus.

"Fuldmagtsordningen var ment som en begynderordning, der automatisk ville blive udfaset, når flere fik digital signatur. Men vi må konstatere at der er en vis tøven for at underskrive med digital signatur, hvis det fortsætter, så må vi rette ind og finde en anden løsning," siger Bent Carlsen.

Det er fuldmagtsordningen der skaber de massive problemer i den digitale tinglysning. Hver tredje sag i tinglysningen er stærkt forsinket, fordi medarbejderne skal gennemgå fuldmagterne manuelt. Det er systemet slet ikke gearet til, og seneste melding er, at tinglysningen først vil være gennem alle sagerne til sommer. Danske Boligadvokater vurderer, at det påfører private borgere et sammenlagt tab på en halv milliard kroner.

Tinglysningsudvalget, hvor repræsentanter for ministerier, domstolene, finanssektoren, advokatrådet, ejendomsmæglere og forbrugere sad, brugte ikke megen tid på at diskutere spørgsmålet om, hvordan bogerne skulle benytte systemet. De it-konsulenter de havde tilknyttet tinglysningen anbefalede den digitale signatur udfra sikkerhedsmæssige hensyn.

"Vi anbefalede den digitale signatur i tillid til de anbefalinger, vi fik fra dem med teknisk baggrund. Vi måtte stole på de informationer vi fik," siger Bent Carlsen.

De tekniske konsulenter kom fra firmaet Devoteam og havde projektchef Henrik Hvid Jensen i spidsen. I modsætning til Domstolsstyrelsens direktør Adam Wolf, Formanden for Tinglysningsudvalget Bent Carlsen og retspræsident for tinglysningen Sørup Hansen, så mener Henrik Hvid Jensen ikke, at det er manglende brug af den digitale signatur der er årsag til problemerne. I stedet skyldes problemerne manglende erfaring hos tinglysningens medarbejdere.

"Problemerne har intet med den digitale signatur eller fuldmagtsordningen at gøre. Vi kom bagud i starten, fordi tinglysningens medarbejdere skulle lære systemet at kende. Man opnår kun erfaring i et system ved at bruge det. Jeg har ingen holdning til, om man burde have sørget for at medarbejderne havde den fornødne erfaring, inden man gik i luften med systemet," siger han.

Med andre ord, så er det ifølge den tekniske konsulent Henrik Hvid Jensen medarbejdernes manglende færdigheder der er skyld i at private borgere har mistet tusindevis af kroner i løbske renter på mellemfinansiering.

Tinglysningen hører under Domstolsstyrelsen, og Domstolsstyrelsens direktør Adam Wolf håber på trods af konsulentens vurdering, at borgerne begynder at underskrive skøder digitalt.

"Vi er i samarbejde med It- og Telestyrelsen ved at sende en informationspjece ud om digital signatur for at udbrede kendskabet til, hvordan man selv kan skrive under ved tinglysning. Til sommer kommer der også en ny digital signatur. Det betyder, at borgerne får ét login til alle offentlige og private tjenester, herunder netbank. Det vil også sikre større udbredelse," siger han til ComON.

Udviklingen af den digitale tinglysning har indtil videre kostet skatteborgerne en halv milliard kroner plus dele af befolkningen massive renteudgifter til mellemfinansiering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere