Klumme: Man kan ikke snakke sig til besparelser

Per Palmkvist Knudsen fra fagrådet for Elektronisk Handel i Dansk Dataforening skriver om elektronisk indkøb i den offentlige sektor.

Carlsberg gør det, LEGO gør det, Dansk Supermarked gør det. De forventer at spare store beløb ved at købe ind elektronisk over Internettet. Men sover den offentlige sektor tornerosesøvn? Nej egentlig ikke:


  • 51 kommuner og amter laver et fælles indkøbssystem,

  • Finans- og Forskningsministeriet har udskrevet en idekonkurence til en offentlig indkøbsportal,

  • tjenesterejser for statsansatte kan nu købes på nettet,

  • forskningsminister Birte Weiss har udsendt et debatoplæg om emnet,

og det er kun nogen af de mange aktiviteter om elektronisk indkøb i den offentlige sektor.
Men kan vi så se frem til en udbredt brug af elektronisk indkøb? Måske! Der er en fare for, at det bliver ved snakken og de gode intentioner: Selvom fordelene ved elektronisk indkøb er store og uomtvistelige - både for den enkelte virksomhed og for samfundet - så er der en meget væsentlig barriere: Indkøb er en marginal aktivitet – især i den offentlige sektor.


De fleste ledere fokuserer på kerneforretningen – direkte produktion og service og salg overfor kunderne. Dette kan du selv bekræfte ved at se på et mærkeligt forhold: Der er langt flere virksomheder der udbyder varer elektronisk, end der er virksomheder der har som strategi at de vil købe ind elektronisk.


Derfor er der ikke fokus nok på elektronisk indkøb, og der bliver ikke afsat tilstrækkelige ressourcer til projekterne.


Dette problem bliver ikke mindre af, at elektronisk indkøb kræver, at en række praktiske ting falder på plads – både hos virksomheden og hos dens leverandører. Eksempelvis skal indkøbspolitik og -procedurer genovervejes, interne og eksterne systemer skal forbedres og integreres, og holdninger og adfærd bearbejdes.


Der er med andre ord meget langt fra en idekonkurence til udbredt anvendelse af elektronisk indkøb.


For at gøre det hele værre, så synes mange af ildsjælene – især i den private sektor – at genopfinde den dybe tallerken: Du ville være rystet, hvis du havde set, hvad jeg har set: Masser af helt grundlæggende ting defineres igen og igen: Eksempelvis hvor mange forskellige slags datoer der er, og hvad de betyder. Det gør ikke projektet nemmere!


Punkt 1 på ledelsens dagsorden bør derfor være: Hvad er det for gevinster vi vil opnå gennem elektronisk indkøb – og hvad kræver det at opnå dem? Men stop ikke der: Der skal opstilles konkrete handlingsplaner og afsættes tilstrækkelige ressourcer. Ellers bliver det ved snakken!


Af Per Palmkvist Knudsen,
fmd. for fagrådet for Elektronisk Handel, Dansk Dataforening




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere