Teleselskaber skal sikres mod trusler

Helge Sander vil stille nye krav til teleudbyderne, som skal sikre Danmarks vigtige kommunikationsnetværk mod terror og andre sikkerhedstrusler. Sikkerhedsekspert hilser forslaget velkomment, mens telebranchen er bekymret for regningen.

Telenettet og anden vigtig kommunikationsinfrastruktur er ikke sikret godt nok mod trusler som naturkatastrofer, terror og overbelastning.

Derfor vil Videnskabsminister Helge Sander med et nyt lovforslag skaffe sig mulighed for at stille konkrete krav til teleselskabernes beredskab.

»Der er ikke i dag i telelovgivningen krav til beskyttelse af teleinfrastruktur,« fortæller souschef Karin Kubista fra it-sikkerhedskontoret hos IT- og Telestyrelsen.

»De her store ulykker vil optræde meget sjældent, men til gengæld få meget store konsekvenser. Derfor er det rettidig omhu, at ministeren har mulighed for at stille krav,« siger Karin Kubista.

Endnu ligger det ikke fast, hvad ministeren vil bruge sine beføjelser til. Men der er behov for en beredskabsplan i Danmark, der skal sikre kommunikationen, mener en sikkerhedsekspert.

»Den fysiske sikkerhed er mindst ligeså vigtig som den digitale sikkerhed,« siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS. Han fortæller, at hvis DNS-servere bliver sat ud af kraft, bliver det umuligt at navigere på nettet.

»Et andet kildent område er core-routere, der ligger centralt hos de store internetudbydere,« fortæller Peter Kruse.

Han hilser vurderinger af risici og trusselsanalyser velkomne. Og så skal beredskabet testes, som man har gjort det i USA, mener han.

Det nye lovforslag lægger også op til, at ejerne af kommunikationsnet skal planlægge og deltage i øvelser. Der vil dog ikke være nogen erstatning at hente for de ekstra krav til for eksempel teleudbydere.

»Vi kan konstatere, at der pålægges større og større pligter til teleselskaber, vi har lige etableret logning for et stort millionbeløb,« siger Ib M. Tolstrup, der er direktør for Telekommunikationsindustrien.

Brancheforeningen skal nu forberede et høringssvar til IT- og Telestyrelsen.

»Nu vil vi se på høringen og komme med et svar, og på forhånd ser vi det ikke som en selvfølge, at udgifterne alene skal afholdes af teleselskaberne,« siger Ib M. Tolstrup.

Folketinget skal i slutningen af januar tage stilling til det nye lovforslag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere