Syge danske pc'er skal smides af nettet hurtigere

(Opdateret) Nyt samarbejde gør det lettere at lukke inficerede internetforbindelser.

Som ComON tiligere har skrevet er der dagligt danskere, der får kappet internetforbindelsen, fordi internetudbyderen skal forhindre spredning af virus og malware. Nu bliver blokeringen af inficerede pc’er sat i system.

Et samarbejde mellem de offentlige CERT's (Computer Emergency Response Team) og teleselskaberne fører nu til, at man hurtigere vil kunne lukke for botnet-servere eller inficerede klienter – såkaldte zombie-pc’er.

Thomas Kristmar, der er områdeleder for det nyligt lancerede GovCERT (en statslig pendant til DK-CERT der skal overvåge og beskytte statslige institutioner mod cyberangreb) siger til ComON, at parterne nu har et redskab, som kan give hurtigere reaktioner mod botnet-angreb i fremtiden.

Værktøjet er en formel samarbejdsaftale, som definerer, hvilke kriterier, der skal være opfyldt for blokering af en computers internetadgang.
Hidtil har parterne diskuteret kriterierne for blokering fra sag til sag. Nu hvor spillereglerne er fastlagt, vil de kunne arbejde hurtigere, fremfører Thomas Kristmar.

”Nu er vi på forhånd enige om processerne, når der skal blokeres for botnets,” siger han.

Forløbet i en blokering af en dansk pc med botnet-malware kan for eksempel være, at CERT’erne bliver opmærksom på et botnet og starter en analyse.

Hvad der videre skal ske, afhænger af, om der er tale om en CC-server, en zombi-pc, en drop-server eller en payload-server (hvor ofrene lokkes hen med henblik på inficering, red). Analysen skal kortlægge og validere, hvor alvorlig truslen er.

Hvis botnettet bekræftes som trussel efter de foruddefinerede kriterier, sender CERT sin anbefaling til teleselskabers samarbejdsorganisation ISP-sikkerhedsforum og beder om blokering af den relevante IP-adresse.

Anbefalingen rummer nærmere detaljer om, hvad der skal stoppes. Måden, blokeringen foregår på, er det op til den pågældende internetudbyder at afgøre.

Hvis botnetserveren står i udlandet, retter CERT’en henvendelser til deres kolleger dér og beder om at få de relevante IP-adresser blokeret.
Sidstnævnte sker faktisk jævnligt, fortæller Thomas Kristmar. Blandt de mere kendte sager var lukningen i september sidste år af det hollandsk botnet Bredolab. Dette botnet havde på daværende tidspunkt inficeret omkring 30 millioner pc’er verden over.

Adspurgt om man ikke kan få CERT’erne i aktion på falsk grundlag, hvis man for eksempel vil få en konkurrent lukket ned eller lukke munden på en kritiker, svarer Thomas Kristmar tvivlende.

”Det er jo ikke nok, at nogen siger, at en computer er inficeret. Vi skal ind og undersøge, om den nu også er det, og konstatere, hvad den gør i et botnet. Har den ikke botnet-malware, er der ingen sag. Hvis man vil få en server blokeret på falsk grundlag, så skal man altså først ind og installere botnet-software på konkurrentens server, - og så er vi over i en anden og alvorlig kriminel boldgade,” forklarer han.

De formelle retningslinjer for lukning af botnet kan ses her.

ComON har tidligere beskrevet hvad de forskellige telselskaber har af politik for blokering af inficerede kunde-computere.

(Opdateret 21:13 med link til samarbejdsaftalen.)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere