Hvem vil købe TDC?

Ejerne har nu officielt sat et salgsskilt på TDC. Men hvor finder man en køber?

”Til salg” står der i overført betydning i den pressemeddelelse, som ejerne af TDC udsendte sent i går.

Ejerne - fem kapitalfonde - købte TDC i 2006 for 76 milliarder kroner. Nu skriver de i meldingen udsendt fra det fælles ejerselskab, der står som hovedaktionær i TDC, at der er startet en proces for at finde alternativer til den eksisterende ejerstruktur.
En ny ejerform kunne for eksempel findes gennem en børsintroduktion.

”En reintroduktion er en af mulighederne, men nærmere vil jeg ikke komme det, for det er derfor vi får gennemført en strategisk gennemgang af selskabet. Men jeg kan sige, at TDC er et meget attraktivt selskab for aktiemarkedet, for det har klaret sig godt igennem recessionen, og det er en stærk markedsleder i alle sektorer i telemarkedet i Danmark,” siger talsmand for ejerne Kurt Bjørklund til Børsen i dag.

Han tilføler, at en en reintroduktion på børsen kun er én mulighed.

”Den anden mulighed er, at vi beholder aktierne eller sælger til et andet teleselskab,” lyder det fra Kurt Bjørklund.

Hvilket andet teleselskab der i givet fald kunne være interesseret i TDC står hen i det uvisse.

Ekspert i virksomhedshandler Søren Nørbjerg fra konsulenthuset Advizer siger til ComON, at ejerne sideløbende både vil arbejde med børsprospektet og med et salg. For at børsprocessen skal skride fremdad skal en række store institutionelle investorer på forhånd komme med tilsagn om at de er intereserede i at blive aktionærer.
Et egenligt salg af en virksomhed som TDC vil ifølge Søren Nørbjerg mere ligne en auktion:

”Man kontakter mulige købere og stiller så mange informationer til rådighed som muligt. De starter ikke med at sætte en pris på, men de enkelte mulige købere kommer selv med bud alt efter hvad de tror, selskabet er værd. Dernæst vil TDC’s ejere så forsøge at presse prisen op ved at spille køberne ud mod hinanden. Det er en meget auktionslignende proces,” siger han.

Den proces mener teleanlytiker John Strand, at TDC allerede har været igennem.

”TDC bliver ikke solgt til et andet teleselskab. Glem det. Der er ingen andre teleselskaber, der er interesserede. TDCs aktiviteter udenfor Norden er begrænsede og de har outsourcet mobilnetværket, og der er ingen synergi ved at drive fastnet på tværs af landegrænser,” siger han til ComON.

Er der slet ingen muligheder i de øvrige nordiske teleselskaber – eller de store europæiske?

”Nej, Telia og Telenor ville ikke kunne gøre det på grund af konkurrenceloven. Og de europæiske ville ikke få noget de kunne bruge i forhold til deres eksisterende forretning. Jeg ved, at TDC har været rundt og banke på hos flere af de europæiske teleselskaber,og de har hver gang fået en kurv. En børsnotering er den eneste vej, og det vil da og så være en udmærket løsning,” mener John Strand.

Giganten France Telecom, der blandt andet ejer Orange, har tidligere været interesseret i at overtage Telia. Men det var en helt anden business case end TDC er, påpeger John Strand:

”Telia var interessant fordi de driver et mobilnet i flere lande udenfor Norden, blandt andet Rusland og Kazhakstan og Spanien,” siger han.

Uanset hvordan den nye ejerstruktur i TDC kommer til at se ud regner kapitalfondene med at få et solidt afkast af den oprindelige investering.
De får næppe de oprindelige 76 milliarder kroner ind som salgspris, skriver Berlingske Business, men takket være frasalg af flere udenlandske datterselskaber og aktiviteter og en effektiv nedbringelse af selskabets gæld er TDC alligevel blevet en lukrativ forretning for dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere