Windows 7 mod Snow Leopard: Hvad er bedst?

Den uundgåelige dobbelttest får en overraskende konklusion.

Kan man sætte to operativsystemer fra hver deres verden op mod hinanden og erklære en vinder? Det mener det amerikanske Computerworld. Bladet har i en dobbeltest sat Windows 7 og Apples MacOS 10.6, bedre kendt som Snow Leopard, op mod hinanden og kårer vinderen på en række meget specifikke punkter.

Computerworld første konkurrenceparameter handler om hvorvidt operativsystemet har et godt navn. Den dyst vinder Apple overlegent: Vilde dyr er bare mere sexede end et nummer.


Næste punkt er prisen, og her er det også Apple, der vinder. Snow Leopard koster i USA 29 dollars som upgrade, hvilket gør produktet egnet til impulskøb. Windows 7 skal man betale flere hundrede dollars for – og forinden skal man igennem en besværlig udvælgelsesproces og finde rundt i en forvirrende mængde af forskellige versioner.

Når det gælder installation er det også Apple, der vinder – men kun med en hårsbredde.

Testmaskinens videokort blev i første omgang ikke genkendt af Window7-installationen, men systemet løste problemet på egen hånd via Windows Upgrade. Apples OS blev ifølge testrapporten installeret på en enkel og nem måde, hvor man ikke skal tage stilling til hvilken udgave, man ønsker, og hvor man slipper for at indtaste en lang registreringskode.

Men så kommer anmelderen til det, operativsystemerne egentligt er bestemt til: opstart af applikationer.

I både Snow Leopard og Windows 7 er programstarten blevet forbedret i forhold til tidligere versioner. Snow Leopards dock er blevet forbedret gennem integration med Expose (en funktion til styring og tilrettelæggelse vinduer på skærmen), mens taskbar i Windows 7 er blevet udsat for en større overhaling.

Både dock og taskbar kan starte og skifte mellem appliaktioner, og mens Apples system er smukkere og mere elegant, så er Windows 7 taskbar på nogle punkter overlegen, mener anmelderen. Ved at vise stablede ikoner fortæller taskbar eksempelvis hvor mange vinduer, der er åbne i en applikation – den oplysning får man ikke i dock. Dock er også underlegen på andre punkter: Taskbar viser et preview af det fulde vindue når man bladrer gennem de forskellige thumbnails, det gør dock ikke.

Selvom dock ifølge anmelderen er mere elegant, så er det den mere feature-rige taskbar i Windows 7, der løber med sejren i disciplinen program-start.

Systemkonfiguration er næste disciplin, og her kommer de to forskellige filosofier i Windows og Mac OS tydeligt frem.

Anmelderen erkender, at det er svært at slå den ligefremme enkelhed, som Snow Leopards System Preferences byder på.
Windows 7 kontrolpanelet er betydeligt mere kompliceret, men giver til gengæld mulighed for langt flere justeringer og tilretninger. Eksemplevis får man langt flere forskellige netværksfunktioner at lege med. Af denne grund erklærer anmelderen Windows7 for vinder med en lille margin.

Når det gælder disciplinen kompatibilitet har Snow Leopard visse udfordringer. Listen over applikationer, som systemet ikke kan afvikle, er stadig forholdsvist lang. Adobe siger eksempelvis, at Creative Suite 3, der inkluderer Photoshop, ikke vil kunne køre under Snow Leopard.

Microsoft synes omvendt at have lært en lektion fra den problemfyldte lancering af Windows Vista. Alle programmer skrevet til Vista virker på 7. Desuden indeholder Windows 7 et særligt XP-mode, hvormed applikationer skrevet til Windows XP kan afvikles, så det ser ud som om de afvikles i naitive tilstand.

Anmelderen giver på denne baggrund Windows 7 sejren i denne disciplin, men bemærker, at forholdet hurtigt kan vende, når Apple får løst kompatibilitetsproblemerne for Snow Leopard.

Når det gælder hardware-kompatibilitet er Windows 7 naturligvis en klar vinder, alene fordi systemet vil fungere på langt flere forskellige computere end et Mac-OS er beregnet til.

Ud over kun at virke på Macs er Snow Leopard yderligere handicapet af, at det ikke kan køre på maskiner med Powerpc G4 og G5 cpu’er.

Næste disciplin handler om brugervenlighed og udseende. Windows har udviklet sig meget fra den spæde og ikke så elegante start. Men ingen slår Apple, når det gælder design, og Snow Leopard er ifølge anmelderen slet og ret smukt.

Hvorvidt systemet er virksomheds-egnet er næste disciplin i testen. Snow Leopard er kommet et stykke videre og forsøger at omfavne enterprise-markedet med sin indbyggede support for Microsoft Exchange Server 2007, men det er simpelthen ikke nok, konkluderer anmelderen: Windows er slet og ret standarden på dette felt, og det kommer sneleoparden ikke til at ændre på.

Sidste disciplin handler om ekstraudstyr. Her bemærker anmelderen, at Microsoft med 7 har skåret en række af de traditionelle ekstraprogrammer ud af Windows.
 

Eksempelvis var Windows Moviemaker med i Vista, men findes ikke i 7. Omvendt indeholder Snow Leopard en lang perlerække af virkeligt gode programmer såsom iMovie, Garageband, iWeb og Timemachine. Snow Leopard er med andre ord en klar og overlegen vinder i denne disciplin.

Dermed kan hvert af de to operativsystemer hver tegne sig for fem sejre i de i alt ti forskellige testdiscipliner.

De to operativsystemer kommer på markedet på næsten samme tid, men selvom de er jævnbyrdige, kommer det dog ikke til at ændre på den fundamentale dynamik, der igennem mange år har hersket på markedet: Windows vil fortsat være standarden i virksomheder.

Tilhængerne af Windows 7 vil kunne prale med, at dette operativsystem har de bedste indstillingsmuligheder. Snow Leopard er mere elegant og ser langt bedre ud og er enklere at bruge end hvad man er vant til i Windows-lejren. Windows 7 har dog gjort afstanden i brugervenlighed og elegance  mindre end det tidligere var tilfældet.

Den store nyhed er dog ifølge anmelderen, at begge de to operativsystemer har flyttet feltet fremad med store skridt. Begge versioner er meget klare forbedringer i forhold til forgængerne. Konklusionen må derfor være: Sats på Mac – OG pc. Brug både Snow Leopard og Windows 7 - og nyd dem begge.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere