Udlandet løber med viden om digitalisering

Udenlandske it-koncerner sidder tungt på de offentlige digitaliseringsprojekter. Det betyder at udlandet løber med vigtig know-how.

I dag lander 67 procent af samtlige offentlige indkøb hos udenlandske it-virksomheder, og med IBM's køb af Mærsk Data og DM Data vil det tal blive endnu større.

Det får Center for Digital Forvaltning (CEDI) til at advarer om at vigtig viden om digitalisering bliver opbygget i udlandet og ikke i Danmark. Dermed risikerer udviklingen af fremtidens kerneteknologier indenfor digital forvaltning at foregå i udlandet, på trods af at projekterne implementeres i Danmark.

Men den udvikling kan der sættes en stopper for, påpeger centeret.
For at Danmark får fuld valuta for de mere end 11 milliarder kroner der hvert år puttes i digitaliseringen af den offentlige forvaltning, er det vigtigt at det offentlige udfordrer de store udenlandske it-leverandører.

»Det er vigtigt at den offentlige sektor spørger begavet og stiller krav, når it-leverandørerne skal lave digitaliseringsløsninger. På den måde sikrer vi os at de danske krav bliver international standard,« siger Michael Karvø fra Center for Digital Forvaltning til IT-avisen ComON.

Han mener, at Danmarks mulighed for at få gavn af udviklingen indenfor digitalisering lægger i at gøre Danmark til internationalt test-laboratorium.

»Hvis vi kan lave intelligent efterspørgsel, så kan vi blive internationalt test-land for digitalisering og så vil de store udenlandske it-firmaer placerer deres udviklingsafdelinger inden for digitalisering her i landet,« siger Michael Karvø og sammenligner med den koncentration af mobilteknologi-virksomheder som man så i Ålborg-området i slutningen af 1990'erne.

»Alle spørger efter intelligente web-interfaces mellem bruger og myndighed. Hvis vi kan knække den nød, kan vi danne et helt nyt marked og trække udviklingen her til landet,« påpeger Michael Karvø.

For at sikre den danske førerposition på digitalisering kræver det dog, mener centeret, regeringens fulde opmærksomhed. Centeret foreslår derfor, at der nedsættes et udvalg til at formulere en national strategi for fremme af innovation og vidensopbygning omkring digitalisering af den offentlige sektor under ledelse af erhvervsministeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere