I sidste uge afgjorde fogedretten på Frederiksberg i en kontroversiel sag, at internetudbyderen Tele2 skal spærre for deres kunders adgang til torrent-søgemaskinen ThePirateBay.org
Men ThePirateBay er langt fra den største eller mest brugte torrent-søgemaskine i Danmark - det er Google. Det kommer jeg tilbage til lige om lidt ...
Sagen har skabt en masse kritik fra internetudbydere, markedseksperter, journalister og medier rundt omkring i verden; og ikke mindst almindelige internetbrugere. Kritikken er fuldt ud berettiget!
Hvilken grad af informationsfrihed danske borgere skal have bør ikke afgøres af selvbestaltede interessegruppers aggressive fremfærd, retssystemets forkrampede forsøg på fortolkning af nogle love og internationale aftaler de øjensynligt har meget svært ved at forstå, eller af internetudbyderne selv. Det er noget som det demokratisk valgte folketing må og skal afgøre. Og det skal ske gennem en lovgivning, der er så klar at både borgere, internetudbydere og retssystemet ikke er i tvivl om hvad der gælder.
Og så vidt jeg ved har vi ikke fået censur i Danmark endnu. Tværtimod. Vi har faktisk en regering og en statsminister, der igen og igen, med rette, har understreget at vi alle må sige det vi har lyst til - formidle de informationer vi ønsker. Sådan skal det også være! Jeg har ikke hørt ham tale ret meget om, at internettet bør spærres af, i bedste kinesiske diktatur-stil, for alt det som nogle ikke lige kan lide. Heldigvis!
ThePirateBay er en søgemaskine
Det der adskiller den konkrete sag, fra tidligere tilsvarende sager er, at ThePirateBay ikke selv stiller ulovligt materiale til rådighed. Det gør Tele2 iøvrigt heller ikke. ThePirateBay er blot en søgemaskine, hvor man kan finde torrent files og disse torrent files indeholder så henvisninger til hvor bidder af ulovligt kopierede filer findes. Når der altså er tale om ulovligt kopierede filer, for det er det langtfra altid.
Vi taler altså om, at der spærres for noget der tre led længere fremme muligvis kan føre til en ulovlig handling. Hvis vi skal lukke for alting her i verden, som tre, fire eller flere led længere fremme kan føre til, at folk inspireres til en ulovlig handling, hvad skal så ikke lukkes?
ThePirateBay er iøvrigt ikke dømt ulovligt noget sted i verden. Heller ikke i Danmark eller Sverige. IFPI, der har kørt sagen mod ThePirateBay i fogedretten, har øjensynligt heller ikke ment de kunne få lukket ThePirateBay. Websitet må således, i hvert fald indtil videre, betragtes som fuldt ud lovligt.
Det betyder naturligvis ikke, at det man som person kan gøre via dette website, eller de torrent-filer man kan finde er lovlige at bruge. Men det gælder jo i mange andre forhold på helt samme måde. Lovlige "dimser" kan godt bruges til ulovlige ting uden at det gør dimserne ulovlige i sig selv.
Man må f.eks. gerne købe en bil, der kan køre 200 km/t - men man må ikke køre så hurtigt i den på vejene i Danmark. Det er lovligt for bilforhandlerne, at sælge en vare, der potentielt kan bruges til noget ulovligt - og som der påviseligt er rigtig mange der faktisk gør. Men det gør ikke, at man forbyder folk adgang til bilforhandlerne, eller gør det ulovligt for Krak at henvise til dem. Man gør det, som er det korrekte at gøre - man straffer for selve overtrædelsen. Det samme burde være tilfældet på nettet!
Nogle vil så sige, at de fleste køber en bil til helt lovlige formål, hvorimod de fleste der besøger ThePirateBay gør det for at gøre noget ulovligt. Fair nok, men så lad os tage et andet eksempel end bilen: Chillum piper og jointpapir (særligt langt cigaretpapir). Jeg ved godt, at begge dele potentielt set kan bruges til at ryge helt lovlig tobak på, men helt ærligt, hvor mange er det lige der hælder rå MacBaren Mixture i chillummen? Alligevel er det fuldt ud lovligt at sælge begge dele. Og det er også helt lovligt at henvise til det.
På Krak.dk kan man f.eks. finde leverandører af jointpapir her.
Man kan også helt lovligt købe hampefrø der er beregnet til at dyrke ulovlige planter. Frøene er ikke ulovlige - men det er ulovligt at dyrke dem. Man kan købe destillationsapparater der er designet til at destillere sprit, selvom man ikke må bruge dem til det. Og man kan købe iPods til at fylde MP3'ere på, selvom mange sikkert fyldes udelukkende med ulovligt kopierede filer.
Logikken er i alle tilfælde, at det ikke er redskabet der er ulovligt, men den måde det bruges på. Sådan bør det også være - både på nettet og andre steder.
Og så nærmer vi os Google igen, som lovet i starten.
Google er verdens største torrent-søgemaskine
Google er på samme måde som ThePirateBay en søgemaskine. I modsætning til ThePirateBay kan man dog søge efter mange forskellige filtyper - ikke bare torrent filer. Men torrent filer, det kan man skam også finde på Google. Faktisk kan man finde mange flere end på ThePirateBay.
Udover torrent filer, som kan lede til de ulovligt kopierede filer, kan man i øvrigt finde mange andre ulovlige informationer gennem Google. Det er der ikke noget nyt i. Det samme gælder i øvrigt for de andre store søgemaskiner.
Og ikke nok med det, man kan bede Google om at samle og filtrere alle disse filer på lige præcis den måde man ønsker og i praksis opbygge sin egen version af Google. Den kan man så dele med alle andre på nettet via Google.com.
Det har jeg gjort. Jeg har brugt et af Googles redskaber, det såkaldte Google Custom Search, til at lave en dejlig torrent-søgemaskine. Du er velkommen til at besøge og prøve søgemaskinen her:
Google Torrent Search
Hvis du vil lave din egen søgemaskine med Google Custom Search, så kan du gratis oprette så mange du har lyst til her
På ovenstående Google torrent-søgemaskine kan du ikke alene finde alle filer på ThePirateBay, men også alle de filer Google har indekseret fra en række af de største torrent-sites, herunder bl.a.: BitTorrent.com, BTJunkie.com, SumoTorrent.com, ISOHunt.com og 10-12 andre. Alt i alt er der tale om mange millioner filer - alle indekseret og filtreret af Google. Jeg har bare brugt et par minutter på at binde dem sammen i en samlet søgning med Google Custom Search.
Så nu har vi en rigtig god torrent-søgemaskine her. En Google torrent-søgemaskine. Hvad er forskellen på denne og ThePirateBay? Jeg har svært ved at se det. Google torrent-søgemaskinen kan kun bruges til at lede efter referencer til torrent-filer. Det er også det ThePirateBay er beskyldt for. Forskellen er, at Google har mange flere referencer indekseret end ThePirateBay. Men burde det ikke gøre deres forseelse værre?
Nu har jeg ikke de folk der arbejder for IFPI mistænkt for at være specielt intelligente eller velvidende om, hvordan internettet fungerer. Så jeg vil ikke drille dem med deres manglende viden om Google. Men nu hvor IFPI kan læse i denne klumme, hvordan tingene hænger sammen må man naturligvis forvente, at de følger op med en fogedsag med det formål at lukke adgangen til Google.com. For det er, som du kan se ovenfor, Google.com der hoster denne torrent-søgemaskine.
Det vil være hyklerisk af IFPI ikke at anlægge den sag. Google er en endnu større trussel for dem, end ThePirateBay nogensinde har været!
Det næste "problem" bliver så bare, at Google Custom Search også giver mulighed for, at man kan placere den færdige søgemaskine på sit eget website. Så ovenstående Google torrent-søgemaskine kan du også finde på et subdomæne jeg lige satte op http://torrent.demib.dk.
IFPI får travlt i den kommende tid.
© Mikkel deMib Svendsen
Mikkel deMib Svendsen er kreativ direktør i deMib.com