Indtil nu har den britiske hovedstad London været kendt som en af de byer i verden med den mest omfattende videoovervågning, men nu vil Paris følge det britiske eksempel og satse massivt på kameraer i det offentlige rum.
I øjeblikket er der kun 3-400 offentlige overvågningskameraer i Paris. Det skal nu udvides til 1.000 kameraer. Men den store nyhed er, at videokameraer i offentlige transportmidler og hos private sikkerhedstjenester også skal kobles sammen i et fælles netværk.
Det betyder at politiet nu får direkte adgang til videobilleder fra omkring 13.000 kameraer i Paris.
”Videokameraerne kan ikke erstatte politibetjente, men de vil revolutionere deres arbejde,” siger politichef Michel Gaudin til avisen ”Figaro”.
Det er blandt andet overvågningskameraer i forretninger, varehuse og museer, som nu bliver koblet til det fælles netværk.
Politiet har fået et softwarefirma til at udvikle et program, der skal hjælpe med analysere den enorme strøm af billedmateriale.
Det franske parlament vedtog i februar en lov, som betyder at det nu er tilladt for forretninger at filme fortovet og andre offentlige områder. Indtil da var det kun tilladt at filme forretningens egne lokaler.
I den sydfranske by Nice bruger man ligefrem videoovervågning til automatisk udstedelse af parkeringsbøder. Nice har installeret et netværk af 626 videokameraer, som filmer de mest befærdede gader og stræder.
Det er selvfølgelig ikke muligt at se, om parkeringsskiven er indstillet rigtigt eller forkert på kameraet, så det er kun muligt at udstede automatiske bøder til bilister som f.eks. parkerer på steder hvor man slet ikke må holde.
Hvis kameraet registrerer en ulovlig parkeret bil, bliver nummerpladen på billedet automatisk registreret og bilisten kan regne med at modtage en bøde.
Den franske regering mener at kunne dokumentere, at videoovervågning sænker kriminaliteten. Men kritikere mener, at det blot flytter problemet til områder uden kameraer.