Den halvårlige liste over verdens 500 hurtigste supercomputere blev præsenteret mandag på en konference i Hamborg. Det er næsten en tradition at førstepladsen går til en supercomputer på de store nationale forskningslaboratorier i USA, og det skete da også denne gang. Verdens hurtigste computer med en Linpack-målt ydelse på 1,75 petaflop/s står hos Oak Ridge Computing Facility i USA. Denne maskine med det passende navn Jaguar indeholder en kvart million kerner og har en teoretisk maksimal ydelse på 2,3 petaflop/s.
Men den store overraskelse er, at Kina har taget springet ind på andenpladsen med sin Nebulae supercomputer, der står i det nye National Supercomputing Centre i Shenzhen. Nebelua har en Linpack-ydelse på 1,271 petaflop/s og en teoretisk maksimal ydelse på 2,98 petaflop/s, hvilket er en ny rekord. Men det er kun det første tal, der bruges til at afgøre placeringen i ranglisten, og Nebulae kommer dermed ”kun” ind på en andenplads.
Nebulae er baseret på et blade-system med Intel X5650 processorer og Nvidia Tesla C2050 GPU'er – det er sidstnævnte, der kan tage æren for den meget høje teoretiske ydelse.
Det første petaflop-system der nogensinde blev bygget, amerikanske Roadrunner hos Los Alamos, er nu faldet tilbage til en tredjeplads.
Den hurtigste supercomputer i Europa står hos forskningscenteret Jülich i nærheden af Köln og har en Linpack-ydelse på 825,5 teraflop/s. Den er nr. 5 på verdensplan.
Kina har også en anden supercomputer blandt top ti, Tianhe-1, som er nr. 7 på listen. Den bruger ligesom Nebulae en kombination af Intel Xeon processorer og Nvidia eller AMD GPU'er.
Hvis man ser på hele top-500-listen, så er det stadig mere end halvdelen af den samlede regnekapacitet, der er installeret i USA, mens Kina nu kommer ind på andenpladsen.
Danmark har tre supercomputere med på listen, der er placeret som henholdsvis nr. 345, 446 og 447. Alle tre maskiner er leveret af HP og har en Linpack-ydelse omkring 50 teraflop/s.
I Tyskland arbejdes der allerede på de første exaflop-supercomputere, som skal regne mere end 1.000 gange hurtigere end de nuværende maskiner. Den første supercomputer med en hastighed på mere end 1 exaflop/s skulle være færdig inden årtiet er slut.