Forskere fra Aalborg Universitet gennemfører i starten af maj en undersøgelse af, hvordan unge Vollsmose-beboere bevæger sig rundt i bydelen. De unges bevægelsesmønstre skal inddrages i byplanlægningen på en ny måde ved hjælp af de tracking-muligheder, der ligger i mobiltelefoner og GPS-teknologi.
Bydelen skal populært sagt ”tegnes med fødderne” ved at registrere, hvor de unge går rundt i området.
"Det kan ellers være svært at få inddraget de unge i offentlige diskussioner om byudvikling, men ved at anvende teknologier, de unge i forvejen kender, får man en anden mulighed for at gøre de unges stemme hørt i debatten," siger Anne-Marie Sanvig Knudsen fra Aalborg Universitet.
Det er en forskergruppe fra Institut for Arkitektur & Medieteknologi på universitetet, der har udviklet teknologi til at kortlægge de unges bevægelsesmønstre. Det skal bruges i den helhedsplan, man er i færd med at udvikle for Vollsmose-bydelen.
"Undersøgelsen giver mulighed for direkte borgerinvolvering, hvor de unge er med til at tegne en ny bydel eller pege på, hvordan man vil udvikle bydelen. Samtidig får vi brugbar viden i byplanlægningsperspektiv, som vi ellers typisk ville have søgt ved at tælle biler eller fodgængere. I det hele taget vil vi gerne tage hul på brugen af sociale medier og nye teknologier, som rummer nogle interessante perspektiver i forhold til borgerinddragelsen," siger projektleder Niels Skovlund Madsen.
Kortlægningen foregår primært via smartphones, som de 20 unge Vollsmose-borgere får med i lommen gennem en hel uge.
"Ganske som når motionister eksempelvis anvender servicen Endomondo til at kortlægge løberuter, vil en applikation på deltagernes telefon registrere, hvordan de bevæger sig rundt i bydelen. Samtidig opfordres deltagerne til at bruge mobilen til at tage billeder, kommentere dem og lægge dem op på projektets website, så de også kan indgå i den ”fortælling” om Vollsmose, som tracking-undersøgelsen også er," siger Anne-Marie Sanvig Knudsen.
Forskerne mener selv at de er blandt de første i verden til at inddrage nye overvågnings-teknologier i byplanlægningsprojekter. Målet er at hjælpe danske kommuner med at gøre byrummet mere attraktivt.
Selve undersøgelsen gennemføres i denne uge og en serie opfølgende deltagerinterviews skal give mere detaljeret viden, som også kan indgå i en kommende masterplan og ny helhedsplan for Vollsmose.
Det er ikke kun undersøgelsens 20 deltagere, der kan bidrage til kortlægningen. Andre borgere kan låne en GPS eller bruge en Android-telefon med en gratis applikation og derefter oploade deres egen færden til det kort, der vil kunne følges på projektets website.
Overvågningen finder som udgangspunkt finder sted døgnet rundt, men deltagerne i Vollsmose-undersøgelsen har mulighed for at slukke for mobilen og tracking-applikationen, hvis de føler behov for det.