Googles hemmelige WiFi-sniffing skal patenteres

Retssag om Streetview-registreringen af trådløse netværk sætter spørgsmålstegn ved Googles motiver.

Selv om Googles co-stifter Sergey Brin har gået offentlig bodsgang oven på afsløringen af, at Googles Streetview-biler ud over at fotografere gader og stræder i al hemmelighed også registrerede data på private trådløse netværk.

Registreringen var en ”fejl” og de indsamlede data skal slet ikke bruges, fortalte Google, efter at snifningen var blevet afsløret og derpå erkendt af firmaet.
Men sagen er blevet lang mere alvorlig end Google først kunne frygte.
I Tyskland har afsløringen udviklet sig til en politi-sag, i USA er flere massesøgsmål i gang, og EU-lande har rejst kritik af den ulovlige indsamling.

Efter først at have afvist udleveringen, går selskabet nu – truet af retssager fra blandt andre de tyske data-myndigheder, med til at udlevere de indhentede dataer. I første omgang får datamyndighederne i Tyskland udleveret materialet, skriver BBC.

Patent på vej
Selv om snifningen ifølge selskabet selv var en fejl, kan Google tilsyneladende have seriøs interesse i at få præcis og grundig viden om private trådløse netværk.

I forbindelse med en af de adskillige retssager og massesøgsmål mod selskabet, som sniffer-afsløringen har afstedkommet i USA, er det kommet frem, at Google er i gang med at patentere sin egenudviklede mobile sniffer-teknologi.

Et søgsmål, der blev anlagt af en kvinde fra staten Oregon og en mand fra staten Washington, anklager Google for at krænke den amerikanske lovgivning om dataindsamling og beskyttelses af borgernes privatliv. Forleden blev søgsmålet opdateret med oplysningen om en patent-ansøgning indgivet af Google, skriver flere medier.
Ifølge amerikanske Computerworld har Google ansøgt om patent på sniffer-teknologien for mere end halvandet år siden.

Patent-ansøgningen beskriver blandt andet, hvordan man med flere forskellige antenner monteret på et køretøj kan opnå en mobil registrering med en mere præcis estimering af en routers lokation.

Ifølge sagsøgerne gør Google-snifningen det muligt at indsamle mærke og model for den trådløse router, samt dens fysiske adresse og selv den omtrentlige placering af trådløse access points i huset.

Sagsøgerne mener desuden, at Google har en åbenlys interesse i at indsamle og analysere så stort som muligt mængde data om det trådløse net og trafikken på det.

Men har patent-ansøgningen overhovedet relation til den faktiske brug af sniffer-udstyret?

Som britiske The Register anfører, er Google så stor en virksomhed, at tæt kommmunikation mellem forskellige afdelinger - patentafdelingen og folkene i Streetview-afdelingen - absolut ikke er en selvfølgelighed.

Senest har Googles topboss Eric Schmidt udråbt en ansat langt nede i organisationens hieraki som syndebuk.

Ifølge Fiancial Times i dag er Google igang med en intern udnersøgelse, der allerede har afdækket, at det var et broddent kar blandt selskabets ingeniører, der på egen hånd iværksatte snifningen. Den pågældende medarbejder vil nu blive udsat for "disciplinære handlinger".

Men trods den interne proces er der meget, der tyder på, at sniffer-sagen og dens stribe af undersøgelser, høringer og retssager i flere lande, ikke kun kommer til at koste en enkelt medabejder i søgemaskineselskabet en ordentlig en over næsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere