Forfejlet kritik af NemID

NemID åbner bagdør på brugernes computer, siger IT-Politisk Forening. Det passer ikke, siger ekspert.

Den fælles login NemID har været under hård beskydning før og efter lanceringen denne sommer.
I dag kom endnu et slag mod sikkerheden i løsningen.

IT-Politisk Forening har offentliggjort foreningens syn på den tekniske løsning, og konklusionen er klar. NemID, som udbydes af DanID, er designet sådan, at banken eller andre, der benytter NemID, vil være i stand til at gå baglæns i transmissioner og smugkigge i brugernes personlige informationer.

”Det er indlysende, at kriminelle vil kunne udnytte godtroende borgere for direkte økonomisk vinding. Men der er også mulighed for industrispionage. En bank kan f.x. lade deres applet undersøge brugernes PC'er for spor efter engagementer med andre banker. Og andre brugere af DanID kan have held til at gennemsøge deres konkurrenters harddiske og netværksdrev for forretningshemmeligheder,” skriver IT-Politisk Forening.

Synderen er ifølge IT-Politisk Forening den java-applet, som DanID har valgt at basere NemID på. I dagens Børsen bliver sikkerhedsrådgiveren Mikael Hertig også gjort til talsmand for, at der skulle være et problem med Java-appletten. Men det afviser han nu. På sin hjemmeside forklarer han, at han ikke har den tekniske indsigt til at bedømme IT-Politisk Forenings anklage. Han opfordrer i stedet, at man spørger en af landets førende eksperter.

Det har ComputerWorld gjort. Og han afviser dagens kritik.

"Det, IT-Politisk Forening siger, er, at en vilkårlig applet kan give adgang til personlige oplysninger, hvilket er korrekt, men i forbindelse med NemID er der ikke tale om en vilkårlig applet," siger professor Ivan Damgård til Computerworld.dk.

Han peger på, at Java-appletter har været brugt i netbanker i årevis uden problemer.
DanID afviser også, at brugen af appletter skulle gøre det muligt at udføre de ondsindede angreb, som IT-Politisk Forening omremser.

Ifølge Børsen er der lige nu 120.000 brugere af NemID. 4500 nye brugere kommer til hver dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere