Nye standby-krav gælder ikke alle computere

Nu må computere maksimalt bruge 1 watt på standby. Men der er smuthuller i reglerne.

Nye computere og andet elektronisk udstyr må maksimalt bruge 1 watt under standby (2 watt for enheder med indbygget display). Det fremgår af de nye EU-regler, som trådte i kraft i sidste uge. Det maksimale standby-forbrug halveres igen om tre år.

Men der er smuthuller i reglerne. Et af dem er hjemmebyggede computere, hvor standby-forbruget sagtens kan være meget højere.

”Balladen består i, at man har krævet at det samlet pc system ikke må bruge mere end 1W standby fra en given producent. Man har dog ikke lige taget højde for, at en stor del af stationære computere i dag sammensættes af folk selv,” siger Kim Morgen fra det danske firma Chill Innovation, der fremstiller pc-strømforsyninger.

”Der er ingen krav til de enkelte dele, så producenter af strømforsyninger og bundkort har ikke haft synderligt travlt med at reducere forbruget af de enkelte dele. Det er derfor stadig fortsat ganske almindeligt at et modul opbygget pc-system bruger 15-30W i standby. Der er jo ikke én producent af det samlede system at klandre her,” siger han.

Kim Morgen henviser til at Chills egne strømforsyninger bruger mindre end 1 watt på standby og holder sig til de seneste Energy Star V5.0 specifikationer. Men forbrugerne bør altså kigge sig godt for, hvis man selv samler komponenterne til sin computer og ønsker at holde standby-forbruget på et minimum.

Nu er denne type hjemmebyggede entusiast-computere jo også typisk pc-verdenens svar på Formel-1 biler, med de nyeste og mest strømslugende grafikkort, hvor strømforbruget sjældent spiller den store rolle i overvejelserne. En computer med et eller flere grafikkort der sluger mere end 200 watt hver kan næppe betegnes som særlig miljøvenlig.

En anden måde at nedbringe sit standby-forbrug er at bruge en strømspare-skinne som sørger for at slukke udstyret helt. En ny danskudviklet komponent kaldet ZZZero skulle være endnu mere avanceret end de almindelige strømspare-skinner, som selv sluger 1 watt. ZZZero bruger selv stort set ingen strøm og sørger for at slukke computeren og andet udstyr.

Ifølge opfinderne René Ingemann Pedersen og Jan Knudsen kan man komme ned på 1 kWh i årligt standby-forbrug, hvilket kun koster ca. to kroner. Det skal sættes i forhold til et normalt forbrug på knap 1.000 kWh og en udgift på omkring 2.000 kroner i gennemsnit.

"I 2006 havde vi i Danmark et standby- forbrug på 1.100.000.000 KWh til en pris af et par milliarder kroner, og udgiften er vokset voldsomt siden. Her er virkelig mange penge at spare, samtidig med at vi kan skåne atmosfæren for udledning af millioner af tons CO2," siger René Ingemann Pedersen.

Teknologien bag opfindelsen skal nu sælges til andre producenter, der kan implementere den i deres produkter.




IT-JOB

Netcompany A/S

Network Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektledere til nyetableret PMO-kontor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere