Landets elselskaber skal i realiteten binde kunderne til abonnementer i op til 10 år, for at kunne hente deres milliardinvesteringer i bredbåndsudrulning hjem. Det gør eventyret til en risikabel affære erkender flere af selskaberne nu.
»Det er en risikofyldt investering, når vi går i gang med det her,« siger teknisk direktør Lars Lorensen fra Nesa til Jyllands-Posten.
Nesa har således planer om at investere 2,8 milliarder kroner i at tilbyde bredbånd til selskabets i alt 200.000 kunder. Hvis den investering skal tjenes hjem, kræver det at kunderne binder sig til en flerårig kontrakt.
»Hvis vi skulle lave en binding svarende til den risiko, som vi løber her, skal vi binde kunderne i 10 år,« forklarer Lars Lorensen.
Også hos det nordvestsjællandske energiselskab NVE erkender man at det kræver trofaste kunder at hive investeringen hjem.
»Jeg tror, at afskrivningshorisonten ligger på cirka 10 år for de reelle omkostninger,« siger Claus Bülow, administrerende direktør i NVE's bredbåndsselskab FTH Bredbånd.
Derved bringer bidrager elselskaberne selv til den stigende politiske skepsis over for elselskabernes investeringer i bredbånd, som forventes at ville koste op mod 20 milliarder kroner.
Politikerne på Christiansborg frygter således, at regningen for bredbåndseventyret vil falde tilbage på elkunderne, hvis ikke elselskaberne får den forventede succes med projektet.
»Der er helt klart nogle indlysende huller på det her område, som skal lukkes,« siger Martin Lidegaard, energiordfører for de radikale til IT-avisen ComON.