Om to år udløber Microsofts licensaftale med bystyret i den hollandske hovedstad Amsterdam. Og de to år er lige præcist den tid, som Microsoft har til at overbevise hollænderne om, at de er værd at satse på i stedet for open source-produkter.
Bystyret begynder nu at teste open source-alternativer i to afdelinger i det første halvår af 2007. Amsterdam har umiddelbart ikke planer om droppe Microsoft fuldstændigt, men de forventer, at testen fører til en kraftig reduktion af kontrakten med Microsoft, som i øjeblikket står for at levere software til kontorene i Amsterdam.
De to afdelinger vil i stedet for Microsofts produkter teste Linux. En undersøgelse lavet for bystyret i 2006 viser, at brugen af open source-software sikrer en bedre udveksling og opbevaring af digitale informationer. Samtidig spiller prisen formentlig også en væsentlig rolle.
Amsterdam er langt fra den eneste myndighed, der overvejer at skifte til open source. Den tyske millionby München begyndte i 2006 at skifte Windows ud med Linux. I alt er det planen, at 80 procent af de 14.000 computere i München skal køre Linux inden udgangen af 2008.
I Frankrig er 400.000 offentligt ansatte gået over til Open Office og også i Bergen i Norge har man kigget på open source-løsninger i stedet for Microsofts produkter. Det er dog indtil videre udskudt.