Europæisk cybercrime-aftale overtræder menneske-rettigheder

En ekspertgruppe under EU kritiserer Europarådets kommende konvention mod Internet-kriminalitet. Den fælles konvention ventes vedtaget til sommer.

Europarådet har siden 1997 arbejdet på en aftale, der skal gøre computerkriminalitet strafbar i alle medlemslande. Det seneste udkast til en fælles cybercrime-aftale kritiseres af en ekspertgruppe under EU, som mener at aftalen belaster virksomheder og privatpersoner og krænker Europarådets egne aftaler om menneskerettigheder.


Arbejdsgruppen har netop afleveret sin udtalelse om det 25. udkast til cybercrime-aftalen. Den såkaldte artikel-29-gruppe er opkaldt efter den paragraf i det europæiske direktiv om databeskyttelse, som udgør grundlaget for gruppens arbejde. Den blev oprettet i 1995 af EU-kommissionen og skal overvåge, at borgerrettighederne ikke krænkes i EU-landene.


I udtalelsen skriver eksperterne bl.a., "at der skal findes en balance mellem anti-cybercrime-initiativer og individets fundamentale ret til privatsfære og beskyttelse af personlige data." Den Europæiske Menneskerettigheds-kommission, der hører ind under Europarådet, fungerer som garant for borgernes rettigheder.


Men krænkelser af eksisterende retningslinier for databeskyttelse har ikke fundet vej til cybercrime-aftalen, beklager ekspertengruppen. En lang række andre handlinger - bl.a. tyveri af computerdata og uautoriseret brug af netværksværktøjer - bliver ellers nævnt i aftalen, og skal gøres strafbare i alle Europarådets medlemslande.


Aftalen forpligter landene til gensidig juridisk samarbejde, men eksperterne kritiserer, at samarbejdet rækker meget længere end blot til computerkriminalitet. Landene skal harmonisere straffelovgivningen på en lang række punkter, bl.a. forpligtes Internet-udbydere og privatpersoner til at hjælpe politiet ved at udlevere data.


Eksperterne advarer om, at den omfattende overvågning i nogle tilfælde kan krænke menneskerettighederne i medlemslande. Harmoniseringen gælder kun straffen for computerkriminalitet, og ikke borgernes beskyttelse i de enkelte lande. Men aftalen bliver sandsynligvis underskrevet af lande, der ikke har tilsluttet sig den europæiske menneskerettighedskonvention, bl.a. USA, Japan og Syd-Afrika.


Artikel-29-gruppen kræver i sin udtalelse, at cybercrime-aftalen bliver udvidet, så landene forpligtes til at overholde fundamentale principper for borgerrettigheder og databeskyttelse.


Udtalelsen og det seneste udkast til aftalen kan læses på de nedenstående adresser. Aftalen bliver sandsynligvis underskrevet til sommer.


(Kilde: Telepolis)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere