I starten af det nye år får de to københavnske hospitaler, Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital, installeret verdens største trådløse hospitalsnetværk. Mere end 2000 trådløse opkoblingspunkter skal skabe det trådlåøse netværk, der skal være med til at effektivisere sygehusdriften og hjælpe lægerne med at give patienterne den rigtige behandling.
Med de trådløse opkoblinger får hospitalernes personale lettere adgang til relevante oplysninger i dialogen med patienterne. Systemet understøtter Elektronisk Patient Journal og giver eksempelvis læger på stuegang mulighed for at læse patientens journal på en håndholdt computer. Samtidig kan lægen anvise behandling af patienten via Elektronisk Patient Medicinering, hvilket er mere effektivt og sikkert end den klassiske brug af diktafon.
»Med denne aftale skaber vi det teknologiske fundament for, at vi kan rykke udstyr helt ud til patientsengen, når vi skal stille diagnoser og behandle patienter. Det vil betyde et stort kvalitetsløft og spare tid, fordi data ikke længere skal transporteres mellem flere personer. Det vil give større sikkerhed i behandlingen og et hurtigere forløb. Laboratorieprøver, medicinering og booking af undersøgelser vil fremover kunne iværksættes straks,« siger hospitalsdirektør Søren Rohde fra Bispebjerg Hospital.
Det trådløse netværk, der leveres af TDC Erhverv, giver desuden en række andre perspektiver. De mange opkoblingspunkter gør det nemt at etablere bredbåndstelefoni via trådløse telefoner, og åbner nye muligheder for samarbejde mellem hospitalerne. Med den trådløse transmission af data kan en læge få hjælp til eksempelvis diagnosticering eller operationer fra speciallæger, der befinder sig mange kilometer væk, men alligevel kan se patientens data eller følge en operation gennem den trådløse forbindelse.
»Vi har endnu kun kradset i overfladen med hensyn til, hvad den trådløse teknologi kommer til at betyde for offentlige institutioner og erhvervslivet. Når medarbejderne kan sende og modtage data på stedet, uafhængigt af skrivebord, mus og kabler, giver det store muligheder for vidensdeling, samarbejde og dermed også effektivisering af arbejdet,« siger Martin Lippert, direktør for TDC Erhverv.
På Rigshospitalet og på Bispebjerg Hospital går ambitionen endnu videre. Også patienter og pårørende vil blive tilbudt adgang til internettet via et trådløst netværk.
»Vi vil gerne give mulighed for, at vore patienter kan bevare kontakten til familie, venner og arbejde under indlæggelse - og også når de er ambulant på hospitalet. Vore 1.200 opkoblingspunkter skal derfor ikke forbeholdes vores interne kommunikation - de skal også hjælpe patienterne med at fastholde deres forbindelse til omverdenen. Vi kalder det "Tryg Kommunikation",« siger IT-chef Bjarne Kohl fra Rigshospitalet.
Første fase af løsningen på Bispebjerg Hospital blev taget i brug i slutningen af juni, og hele installationen på Rigshospitalet og Bispebjerg forventes at være færdig ved udgangen af juni 2005.