Artikel top billede

Private data kan blive en handelsvare

Ny stor teknologi-rapport forudsiger at forbrugerne snart kan tjene penge på at sælge oplysninger om deres privatliv på nettet.

Sælg dig selv til højestbydende på nettet. Det lyder måske ikke så tiltalende, men private data – den type oplysninger, som vi helst vil værne om – kan blive en eftertragtet handelsvare i fremtiden. Det forudsiger den amerikanske Consumer Electronics Association i en ny stor rapport, der udpeger fem teknologi-tendenser for det kommende år.

”Selling the stories of our life: Technology and privacy” lyder overskriften på den første af de fem tendenser. Her argumenteres der for, at virksomheder, som vil bruge vores personlige data i markedsførings-øjemed, skal betale for det. Det forudsiges altså, at private data kan blive en handelsvare på nettet.

I dag fokuserer debatten mest på at begrænse spredningen af private oplysninger, og der er stor ståhej, når der f.eks. bliver afsløret en ny datalækage hos Facebook. Men i stedet bør man kigge på, hvordan forbrugerne kan få kontrol over deres egne data og dermed også bestemme, hvem der skal modtage dem – og hvad det skal koste.

”Jeg har ikke set en fungerende forretningsmodel endnu, men jeg forventer at vi vil se folk gå i gang med arbejdet i det næste år, hvor de samler et dossier om dig og giver dig noget til gengæld for det,” siger rapportens medforfatter Sean Murphy.

Han forventer at denne model vil være meget attraktiv for virksomheder, fordi det bliver en form for transaktion, hvor forbrugeren accepterer at de private oplysninger bliver brugt i forskellige sammenhænge og så modtager en form for betaling for det. I dag er det ofte meget uklart, om forbrugerne har accepteret at de private oplysninger må anvendes.

Rapporten fremhæver ét bestemt firma, Bynamite, som har udviklet software der kan bruges til at følge med i, hvem der overvåger ens færden på nettet.

”Der burde være en økonomisk mulighed på forbrugerens side. Om et par år kan en persons interesseprofil danne basis for mikrobetalinger eller rabatter,” forudsiger Ginsu Yoon, medstifter af firmaet.

I et interview med BBC siger organisationen Consumer Watchdog, at man ikke ser noget problem i en sådan model, så længe det er forbrugeren selv, der har fuld kontrol over sine data. Hvis den enkelte forbruger vælger at sælge en detaljeret profil med alle sine interesser og andre private data til et reklamefirma, så er det forbrugerens eget valg.

”Problemet lige nu er at meget af det sker i det skjulte, hvor online-firmaer kigger dig over skulderen mens du er på nettet, og du har ikke nogen ide om, hvilke informationer der bliver delt,” siger John Simpson fra Consumer Watchdog til BBC.

De andre teknologi-tendenser som udpeges i rapporten handler om videodistribution, 4G, grøn teknologi og mobile applikationer. Det forudsiges blandt andet at vi kan være på vej mod en boble på app-markedet.

Der investeres meget store beløb i mobile applikationer og der er mange succeshistorier – som den 19-årige nordmand, der angiveligt tjener 10.000 kr. om dagen på en lommelygte-app til iPhone – men det er trods alt kun en meget lille del af udviklerne, der tjener stort på deres apps.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere