Ip-telefoni bliver nu langt mere attraktivt som afløsning for den traditionelle telefonforbindelse. Det sker hvis IT- og Telestyrelsen kommer igennem med sit forslag om at fjerne betalingen for den såkaldte bærerlinje. Den betyder at ip-telefonikunder i dag betaler 119 kroner om måneden i abonnement for en almindelig telefonforbindelse, selv om de reelt ikke bruger den.
»Der er ikke reel konkurrence på bredbåndsmarkedet i dag, da TDC har en stærk markedsposition. Det vil vi forsøge at ændre på,« siger IT- og Telestyrelsens direktør Jørgen Abild Andersen.
»Derfor skal det være slut med bærerlinje-betaling,« fastslår Jørgen Abild Andersen. Telestyrelsen lægger dog op til at ip-telefoniselskaber og internetudbydere skal betale TDC ca. 33 kroner for den halvdel af det rå kobber, som selskaberne ikke bruger, når de sender data gennem den anden halvdel ud til kunderne.
Samtidig vil Telestyrelsen have udjævnet de engrospriser, som internetudbyderne betaler TDC for adgang til kobber-nettet. I dag er det sådan, at engrosprisen er højere på landet end i byerne. Det betyder reelt at det ikke kan betale sig for TDC's konkurrenter at tilbyde bredbånd på landet.
»Der er risiko for en såkaldt prisklemme, og det er ulovligt i forhold til konkurrencereglerne. Derfor skal engrosprisen udjævnes, så vi får ens priser over hele landet,« fastslår Jørgen Abild Andersen.
Hos TDC vækker udspillet fra Telestyrelsen langt fra begejstring.
»Konkurrencestyrelsen har for få uger siden fastslået, at telemarkedet er præget af benhård konkurrence, og analyser viser, at bredbåndspriserne er faldet med over 20 pct. på et år. Vi forstår ikke behovet for ny regulering,« siger administrerende direktør Kim Frimer fra TDC Totalløsninger.
Han advarer om at udspillet i sidste ende kan betyde højere priser for kunder på landet.
»Hvis der faktisk var tale om, at vi pressede vores konkurrenter urimeligt, må man forvente, at Konkurrencestyrelsen for længst havde grebet ind. I sin yderste konsekvens kan dette forslag føre til, at vi bliver tvunget til at hæve vores forbrugerpriser på bredbånd i landområderne, og det er næppe noget, politikerne ønsker,« siger Kim Frimer.
Analytikerne hos Jyske Bank peger på, at udspillet, hvis det bliver en realitet, på sigt vil betyde flere ip-telefonikunder med faldende indtjening i TDC's fastnetforretning til følge.
»Konsekvenserne for TDC er begrænsede her og nu, fordi ip-telefoni ikke er særlig udbredt. Men det er klart, at det netop vil være med til at sætte skub i udbredelsen af ip-telefoni,« siger Rune Møller, aktieanalytiker i Jyske Bank.
Udspillet bliver nu sendt i høring i telebranchen frem til 15. august og IT- og Telestyrelsen forventer at komme med en endelig afgørelse til oktober.