Hver fjerde virksomhed bruger ulovlig software

Trods 12 års kamp mod piratkopiering i Danmark er der stadig en fjerdedel af alle virksomheder, som bruger ulovlig software. Samlet set snydes for 192 millioner kroner. Det skriver IT-avisen ComON i denne uges avis.

Piratkopier af software florerer stadig lystigt i dansk erhvervsliv. Slår man fire tilfældige selskaber op i telefonbogen, har én af dem ulovligt software installeret på computerne. Det viser den seneste opgørelse over omfanget af piratsoftware lavet for den internationale organisation Business Software Alliance (BSA), der kæmper mod pirateriet.

I alt er 24 procent af softwaren hos de danske virksomheder piratkopieret - og dermed er andelen kun faldet marginalt siden 2000, hvor 26 procent var ulovlig software.

»Det er en halvering siden arbejdet startede for ti år siden, men det er jo stadig utroligt højt. Især fordi folk nu godt ved, at det er ulovligt. Det var der ikke nær så mange, som gjorde for ti år siden,« siger BSA's advokat, Niels M. Andersen fra Bech-Bruun Dragsted.

Medarbejderne tager piratsoftware med på arbejde
Det samlede snyderi forløber sig i Danmark til 192 millioner kroner i tabte licensidtægter til softwarehusene. Ifølge BSA er det dog ikke muligt at udpege én bestemt type synder - snyderiet fordeler sig jævnt blandt virksomheder i alle brancher. Primært er det dog Microsoft-programmer som Windows eller Office-pakken, som installeres ulovligt, mens også dyr og specifik software til specialiserede brancher er at finde blandt de typer, som kopieres mest.

»Som oftest kommer piratsoftwaren ind i virksomhederne via medarbejdere, som har behov for et bestemt program, og så enten downloader piratsoftware fra nettet eller installerer en ulovlig version, som de har hjemmefra. I mange tilfælde aner it-cheferne simpelthen ikke hvad, der er installeret på de ansattes computere. Det er en stor del af forklaringen på problemets udbredelse,« siger formand for BSA i Danmark, Trude Berg.

En anden kilde til brugen af ulovlig software er også, at de it-ansvarlige i virksomheder tager meget løst på at skaffe licenser til programmerne. Især hvis der er tale om medarbejdere, som kun er ansat i en kortere periode.

Ansvaret for den store mængde piratkopiering skal dog findes i selve ledelsen, forklarer Trude Berg. Ikke fordi, at direktørerne står for kopieringen, men fordi de ikke gør nok for at sætte ind over for brugen af piratsoftware. Ifølge en ny analyse, som BSA har lavet, har kun 36 procent af de danske virksomheder en nedskrevet politik, der forbyder piratsoftware. 43 procent har en mundtlig politik, mens de resterende 21 procent slet ikke har nogen politik på området.

»Det er direktionens ansvar at tage fat i it-cheferne og forklare dem at man ikke vil acceptere brugen af piratsoftwaren. Til sammenligning er der jo næppe nogen ledelse, der vil acceptere, at man kører rundt i en stjålen firmabil,« siger Trude Berg.

Mere i denne uges udgave af IT-avisen ComON:
Læs mere om danske virksomheders brug af piratsoftware i denne uges udgave af IT-avisen ComON, hvor du blandt andet kan læse artiklerne:
»Pirater slipper ofte uden straf«
»Central overvågning af licenser«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere