Der har ikke manglet internationale protester fra både privat og politisk hold, efter at den svenske Riksdagen onsdag aften vedtog en aflytningslov. Loven gennemfører et vaskeægte Echelon-set up, hvor svenskerne ved hjælp af en kraftig supercomputer lytter med på al tele- og internettrafik, der går ind og ud af landet, og opsnapper de bidder, man måtte finde interessante.
Herhjemme er videnskabsminister Helge Sander blev afkrævet svar på, om han vil "protestere over for den svenske regering over gennemførelsen af overvågningsloven, som kan betyde, at også danskeres elektroniske kommunikation overvåges og registreres". Det er Enhedslistens Per Clausen, der har rejst sagen i Folketinget.
I Sverige har sagen ført til, at 20 medarbejdere fra det svenske forsvars efterretningstjeneste har måttet se flere af deres personlige oplysninger blive lagt ud på internettet af ukendte gerningsmænd.
Den danske borgerrettighedsgruppe IT-Politisk Forening var på banen allerede inden svenskerne vedtog den famøse lov. Men trods henvendelser fra den danske forening til samtlige Riksdagsmedlemmer om at loven også ville ramme danskere, valgte de svenske politikere med et spinkelt flertal at sanktionere Echelon-loven.
Nu siger formanden for IT-Politisk Forening, Niels Elgaard Larsen, at danskerne bør reagere på den svenske lov ved at stille krav til deres teleselskab.
»Man bør kræve af sin teleudbyder, at de enten sender trafikken med ens mails og samtaler udenom Sverige, eller også, hvis den skal igennem Sverige, sørger for at kryptere den,« udtaler han til ComON.
Foreningen, der tidligere har skabt opmærksomhed med en anti-aflytnings-cd, hvormed man kan undgå den overvågning, der blev indført med den danske logningsbekendtgørelse, holder blandt andet øje med de internationale protester og de politiske reaktioner, der er opstået i kølvandet på den svenske beslutning.
Foreningens opfordring til danskerne bliver ikke modtaget med den store sympati hos Telekommunikationsbranchen, der er talerør for de danske teleselskaber. Her siger direktør Ib M. Tolstrup, at det ikke vil være praktisk muligt at styre trafikken udenom Sverige. Og hvis et selskab skulle finde på at kryptere trafikken, ville svenskerne blot med deres nye lov i hånden kræve, at få krypteringsnøglerne udleveret, påpeger han.
Men selv hvis det kunne lade sig gøre at styre al tele- og internettrafik udenom Sverige, ville det være til ingen verdens nytte, mener Ib M. Tolstrup.
»Det er ikke et privat anliggende. Det er et statsanliggende, som selskaberne ikke er herrer over. Men det er stærkt sandsynligt, at de fleste lande gør som Sverige. Svenskerne har bare været åbne om det. Hvis man er en smule realistisk må man forvente, at sådan noget allerede finder sted i mange andre lande,« lyder det fra Ib M. Tolstrup.
Ifølge Telekommunikationsbranchen er styringen af tele- og internet-trafik i dag så internationalt funderet, at en samtale eller et IP-opkald fra Danmark til England lige så vel kan gå via Sverige som via andre lande.
Da internettrafikkens veje optimeres dynamisk er det i praksis umuligt for danskere undgå, at private data krydser den svenske grænse - og dermed gøres til genstand for aflytning - også selv om man skulle have held til helt at undgå at benytte svenske firmaer, anfører IT-Politisk Forening.
Sagen er også blevet rejst i Europaparlamentet, hvor man har afkrævet Kommissionen en redegørelse om beskyttelse af ikke-svenske EU-borgeres rettigheder i forbindelse med den svenske aflytning.