Miljørigtig it i EU ligger i asiatiske hænder

Det er i realiteten de asiatiske it-producenter der sidder med nøglen til miljørigtig it i Europa. Det skriver IT-Avisen ComON, der udkommer torsdag.

Det er Asiens producenter af it-komponenter, der bliver afgørende for, om vi i EU får miljørigtige computere. Det skriver IT-Avisen ComON, der udkommer torsdag.

Et nyt EU direktiv kræver blandt andet at computere ikke må indeholde bly, PVC og andre miljøskadelige stoffer, og den store udfordring bliver at få de asiatiske underleverandører til at makke ret, da det er her, at størstedelen af verdens it-komponenter produceres. Langt de fleste it-producenter tager dog de nye direktiver med sindsro.

Hos Hewlett-Packard erkender de, at det er et stort problem for hele branchen, men de tror på, at Østens producenter nok skal følge trop.

»For underleverandørerne gælder 'Vind eller forsvind' forstået på den måde, at hvis de ikke kan overholde reglerne, så ophører de med at være underleverandører,« siger Hans Wendeschlag, der er miljøansvarlig for Hewlett-Parkard i Norden.

Hos Zepto ligger de ikke søvnløse om natten over det nye tiltag.

»Vi er ikke begyndt at kigge på det endnu,« fortæller direktionssekretær Lotte Albertsen. Hun forventer, at Østen følger med udviklingen.

Ikke alle producenter tager det så roligt. Hos Fujitsu Siemens Computers har de længe haft miljø i fokus. De er derfor tæt på målet og er også optimistiske med hensyn til deres underleverandører fra Østen.

»Vores underleverandører er under konstant overvågning, da de er afgørende for hvor miljøvenlige vores produkter kan blive«, siger Thomas Mardahl, produktchef hos Fujitsu Siemens Computers i Danmark.

Det er Miljøstyrelsen, der skal kontrollere, om de importerede komponenter overholder EUs direktiv, RoHS. De vil foretage stikprøvekontrol, som de gør i mange andre lignende sager. Flere kilder forklarer til ComON, at aftaler i branchen ofte bygger på Tro og Love erklæringer. Til det siger civilingeniør ved Miljøstyrelsen, Henri Heron,: »Vi forlader os ikke på tro og love erklæringer, men foretager stikprøvekontroller.« Han påpeger yderligere, at der er tale om et samlet EU projekt, og at Danmark ikke alene kan blokere for importerede komponenter, hvis de ikke overholder RoHS.


RoHS - Reduction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment
EUs nye direktiv, RoHs, er det såkaldte 'blyfri' direktiv. Per 1. juli 2006 må computer ikke indeholde bly, kviksølv, cadmium, hexavalent chrom, polybromerede biphenyler (PBB) eller polybromerede diphenylethere (PBDE). Det gælder også de produkter der bliver produceret i Østen, og som importeres til EU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere