I denne uge blev den såkaldte Safer Internet Day afviklet. Det gav anledning til at se på it-sikkerheden i de 27 EU-stater. I den optælling havner Danmark i midterfeltet.
Ifølge undersøgelsen har 29 procent af danskerne inden for en periode på 12 måneder oplevet it-angreb i form af for eksempel trojanere og orme. Svenskerne og nordmændene er udsat for angreb i stort set samme omfang.
Det skal ses i forhold til angrebsraten i for eksempel Bulgarien. Her melder 58 procent af indbyggerne, at de har været udsat for lignende angreb. Også Malta, Slovakiet og Ungarn ligger bekymrende højt med angrebsrater på 50, 47 og 46 procent.
Noget tyder på, at det er væsentlig mere sikkert at bo i Østrig, Irland eller Finland, hvor henholdsvis 14, 15 og 20 procent har været udsat for it-trusler de seneste 12 måneder.
De omtalte angreb har enten resulteret i datatab eller tidsspilde for brugerne.
Undersøgelsen giver ikke nogen endelig forklaring på, at antallet af it-trusler svinger så meget i de forskellige lande, men en årsag kunne være udbredelsen af antivirus. Det er nemlig ikke et begreb, som langt fra er lige udbredt overalt.
For eksempel fortæller 96 procent af hollænderne, at de bruger antivirus. Tallet i Danmark er 89 procent, mens antivirus og andre beskyttende værktøjer kun er udbredt blandt cirka 60 procent af indbyggerne i Letland og Romanien.
Undersøgelsen afslører desuden et udbredt ønske blandt danske forældre om at afskærme deres børn fra nettets mange uhyrligheder. Brugen af voksenkontrol-programmer og filtre er forholdvist højt i Danmark, hvor 21 procent af forældrene med små børn indrømmer, at de har indstalleret voksenkontrol.
Se mere her.