Nettet forlader skrivebordet og hopper ned i jakkelommen - med WAP (Wireless Application Protocol) bliver mobiltelefonen fremtidens adgangsbillet til Internet. Mulighederne synes uendelige - man kan læse nyheder, handle i Internet-butikker og føre sine bankforretninger via WAP. Endnu er udvalget af WAP-tjenester lidt begrænset - men meget tyder på, at WAP kommer til at opleve en ligeså forrygende udvikling som WWW (World Wide Web).
I denne artikel kigger vi på, hvilke WAP-ressourcer der findes på Internet i dag - dels fra brugerens perspektiv, og dels for udviklere, der ønsker at skabe indhold til WAP.
For brugere
En af de bedste indgangssider til WAP er den danske hjemmeside Wapportal.dk. Her kan brugeren designe sin personlige profil og selv bestemme, hvilke informationer der ønskes adgang til på mobiltelefonen. Dermed har man mulighed for at få præcis den information der er brug for, på det tidspunkt og det sted hvor der er brug for den.
På denne side er der adgang til en lang række tjenester og informationer, bl.a. sportsresultater, nyhedstjenester og aktiekurser. F.eks. tilbyder den engelske fodboldklub Manchester United nu informationer gennem WAP. Via Wapportal.dk kan man gå ind på klubbens officielle WAP-tjeneste.
Hos Krak kan man bruge mobiltelefonen til at hente nummeroplysninger på både privatpersoner og firmaer. På http://www.kraksupport.dk/support/WAP.htm fås en beskrivelse af, hvorledes WAP-telefonen sættes op til at kunne anvende denne tjeneste.
Som et af de første danske pengeinstitutter tilbyder BG Bank allerede nu informationer gennem WAP. Her kan man blandt andet få informationer om kurser på aktier, valutakurser og markedskommentarer. Adressen er http://wap.bgbank.dk.
På http://www.gelon.net/links/ findes et katalog med lidt over 100 internationale WAP-sites indenfor kategorier som kunst, nyheder og sport. Hvis man ikke har en WAP-mobiltelefon, kan man bruge hjemmesidens Wapalizer, der gør det muligt at surfe på WAP-sites ved at simulere en Nokia 7110 eller Ericsson R320 telefon.
For udviklere
En af de bedste informationskilder for udviklere er danske http://www.wap.dk. Hjemmesiden byder på WAP-nyheder, baggrundsinformationer og en demonstration af en WAP-applikation. Man kan også downloade de nyeste udviklingsværktøjer fra Phone.com, Nokia, Ericsson og andre producenter. Med den nye teknologi følger også nye forkortelser og begreber, der er beskrevet i ordbogen. Man kan også få svar på spørgsmål i et debatforum.
Det danske firma Angelica Wireless (http://www.angelica.dk/), der står bag sitet, har også lanceret en international version under navnet WAPNet.com (http://www.wapnet.com). Målgruppen er udviklere og programmører, men også almindelige WAP-brugere, som ønsker oplysninger om den nye teknologi. Et andet internationalt WAP-site med mange informationer for udviklere er WAPtastic (http://www.waptastic.com).
Den internationale organisation WAP Forum, der skal fremme og videreudvikle WAP-standarden, informerer om teknologien på http://www.wapforum.org/. Mobiltelefonproducenterne Ericsson og Nokia tilbyder foruden informationer og diskussionsgrupper også gratis udviklingsværktøjer.
En liste med links for udviklere findes hos WAP ERFA-gruppen under Dansk Dataforening på http://www.ohlsen.dk/wap/.