Den hurtigste supercomputer i Europa står stadig i den lille tyske provinsby Jülich. På den seneste top 500-liste over verdens hurtigste computere kommer den tyske maskine JUGENE (Jülich Blue Gene) ind på en global 11. plads. IBM-maskinen blev indviet i februar og bruges blandt andet til forskning i medicin og miljøvenlig energi.
Men der er langt til supercomputer-toppen, hvor to anlæg i USA - Roadrunner og Jaguar - kæmper om titlen som verdens hurtigste computer. Begge har rundet petaflop-grænsen - Roadrunner fører med et mulehår med en ydelse på 1,1 petaflop/s eller 1.100 teraflop/s.
Til sammenligning har Jugene "kun" en ydelse på 180 teraflop/s. Men allerede til næste år vil forskningscenteret i Jülich installere et nyt anlæg, JUROPA, som får en ydelse på mere end 200 teraflop/s.
Franske Bull skal levere computeren, og Intel, Sun og Partec skal bidrage med komponenter. Den kommer til at bestå af Bull Nova-Scale-servere, 16 000 Intel Xeon-Nehalem-processorer, Sun-Infiniband-netværk,og ParTec-Cluster-operativsystem.
Men de tyske forskere vil også forsøge at sprænge petaflop-grænsen i 2009. Der testes i øjeblikket forskellige prototyper af den petaflop-supercomputer, der efter planen skal bygges til næste år. Hvis supercomputeren bliver færdig i 2009, kan det bringe Tyskland - og dermed Europa - tilbage i top-fem over de hurtigste computere.
Danmark ligger helt nede på plads 360 og 361 med DMI's nye tvillinge-supercomputere, men et svensk anlæg der angiveligt skal bruges til aflytning af elektronisk kommunikation er landet på en 18. plads.