Udflagning af arbejdspladser til lavtlønslande som Kina, Indien og Ukraine er blevet en særdeles varm politisk kartoffel, der gang på gang tages op i politiske taler. Og statsministerens tale ved åbningen af Folketinget i dag var da heller ingen undtagelse. Vi var ikke mange minutter henne i talen før emnet kom på banen.
Statsministeren slog fast, at Danmark hverken kan eller skal konkurrere på lønningerne, og at det ikke nytter noget at opstille kunstige barriere i et forsøg på at sætte en stopper for udviklingen.
Dette er en direkte reference til Frankrig, hvor landets finansminister har foreslået skattelettelser til de virksomheder, der vælger at bevare produktionen i hjemlandet.
Det er særdeles positivt at se, at statsministeren forsøger at fastholde den sobre debat om emnet, som har hersket i den seneste tid, og ikke hopper i den populistiske grøft med forslag efter fransk forbillede.
Forklaringen på at den danske debat endnu ikke har taget den protektionistiske drejning som vi har set i Frankrig og især i USA, skyldes primært at vi stadig kun har set toppen af isbjerget.
I takt med at stadig flere arbejdspladser rykker ud og stadig flere danskere skal se sig om efter nye jobs bliver risikoen for at filmen knækker stadig større.
Fagforeningerne har indtil videre været påfaldende stille og medgørlige, men det er bestemt ikke sikkert, at det fortsætter i den dur.
Derfor er det ekstremt vigtigt at man fra politisk hold afholder sig fra at tænde op under den latente folkelige modstand med skræmmekampagner. For selvom det ligger lige til højrebenet, så vil det være en særdeles uheldig udvikling, der ville kunne sætte en stopper for den udflagning, som netop skal være med til at gøre dansk erhvervsliv stærkere.
For når arbejdspladserne rykker ud, så er det ikke nødvendigvis et minus for Danmark. Tværtimod så bliver virksomhedernes produktionskapacitet større, samtidig med at de danske medarbejdere får mere tid til udviklingsarbejde.
For den enkelte afskedigede medarbejder, kan det være svært at se tingene i sin helhed. Det er derfor vigtigt at politikerne fastholder fokus på udviklingen af Danmark som vidensamfund og efteruddannelsen af de medarbejdere, hvis jobs rykker østpå.
Andreas Krog
ansv. chefredaktør
IT-avisen ComON