Artikel top billede

Dansk net afskåret i cyberøvelse

Danmark er angrebet af cyberterrorister! Sådan er scenariet i en europæisk øvelse, som netop nu finder sted.

Hvis angrebet virkelig havde fundet sted, ville danskere ikke kunne besøge udenlandske hjemmesider på internettet. Dermed ville danske virksomheder, der er afhængige af udenlandske cloud-tjenester, være forhindrede i at arbejde.

Det forklarer Thomas Kristmar, chef for den danske Gov-CERT, som hører under IT- og Telestyrelsen, om øvelsen, som netop nu giver sved på panden hos embedsmændene.

Da ComON får fat på Thomas Kristmar lidt over middag, har han piskende travlt. Han er skrivebordsgeneral i øvelsen, som heldigvis kun er en simulering. Han bliver nødt til at lægge røret på, men lover at ringe tilbage lidt senere.

Da han som lovet vender tilbage en halv time senere, er han klar til at fortælle om øvelsen, som er den første tværeuropæiske cyberøvelse, hvor 22 EU-lande er angrebet.

Angreb på protokol
”Selve spillet går ud på, at internettet går ned på grund af et angreb på BGP-protokollen. Vi forsøger under øvelsen at finde ud af, om vi kan flytte trafik mellem landene for at få kontakt igen og samtidig finde ud af, hvad angrebet skyldes, og hvordan det kunne lade sige gøre,” forklarer Thomas Kristmar.

BGP-protokollen er en forkortelse for Border Gateway Protocol. Protokollen bruges til kommunikation mellem forskellige uafhængige IP-netværk og forbinder således Danmark med omverdenen.

”Indtil videre er øvelsen forløbet fint. Under øvelsen har Danmark fire internetforbindelser til lande omkring os, og af dem er to gået ned. I scenariet har Danmark en ISP’er (Internet Service Provider, red.) og dens router er også ramt af angreb. Lige nu er vi i gang med at finde ud, hvordan vi kan finde information om angrebet,” forklarer Thomas Kristmar over middag.

Kommunikation er svær
På det tidspunkt har øvelsen været i gang lidt over tre timer. Øvelsen begyndte klokken 10 og stopper klokken 17. Thomas Kristmar har brugt timerne indtil videre på at skaffe sig overblik ved at kommunikere med CERT'er og telemyndigheder i andre lande, men det har været vanskeliggjort af, at kommunikationen i sagens natur skal ske pr. telefon.

”Det giver lige et lag ekstra af kompleksitet, at nogle kommunikationslinjer ikke virker,” forklarer Thomas Kristmar.

Hans løsning på at skaffe danskerne internetforbindelse til omverdenen er at høre andre lande, om de har et ledigt hul i deres netværk, som danskerne kan bruge til at tilgå udenlandske hjemmesider. Samtidig skal det angrebne hul lukkes. Det er ansatte i IT- og Telestyrelsen, som i samarbejde med ansatte i de danske teleselskaber, som under et rigtigt angreb ville skulle arbejde på at lappe hullet, forklarer han.

Det danske it-beredskab har tidligere været testet i forbindelse med øvelser i 2007 og 2009 af det generelle kriseberedskab i Danmark. Det skete i samarbejde med den Nationale Operative Stab – i daglig tale kaldet NOST. Under denne skrivebordsøvelse er NOST simuleret af IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere