Artikel top billede

Din ip-adresse afslører hvor du er

En ny teknologi kan spore enhver internet-opkoblet enhed med ned til 100 meters nøjagtighed.

Din ip-adresse fortæller som udgangspunkt ikke hvor du befinder dig. Det er altså normalt ikke muligt at bestemme din position blot ved at kigge på ip-adressen. Men nu har forskerne udviklet en metode til at foretage rimelig nøjagtig positionsbestemmelse blot ved at kigge på ip-adressen for den enkelte enhed. Det kunne bruges til at levere tjenester som er skræddersyet til brugerens geografiske placering – men det kunne også benyttes til at levere reklamer for lokale butikker.

Det er forskere fra det kinesiske University of Electronic Science and Technology i Chengdu og det amerikanske Northwestern University i Illonois samt en forsker fra Microsoft Research, som har fremlagt deres nye metode i et opsigtsvækkende forskningspapir.

Positionsbestemmelse er normalt noget der foregår på den enkelte klient-enhed – enten ved at bruge en indbygget GPS eller ved at lede efter kendte trådløse netværk i nærheden. Brugeren kan selvfølgelig også selv indtaste sin position. Men i alle disse scenarier har brugeren selv kontrol over, hvorvidt positionen skal bestemmes.

Den nye metode betyder at positionen automatisk bliver afsløret så snart man kontakter en webserver og dermed sender sin ip-adresse – det kan kun forhindres ved at benytte en proxy-server eller på andre måder sløre adressen.

Forskerne bruger tre forskellige trin til at bestemme positionen ud fra ip-adressen. I det første skridt sendes en datapakke til enheden, og den tid det tager datapakken at nå frem bruges til at beregne hvor enheden befinder sig med en grov nøjagtighed på 200 kilometer.

I det næste trin sendes der igen datapakker – men denne gang til computere hvor den fysiske placering er kendt. Det er typisk universiteter og virksomheder, som hoster deres egne servere. Her kender man altså adressen, hvor serveren står. Forskerne har tegnet omkring 76.000 fysiske adresser for servere ind på Google Maps.

Forskerne sender datapakker til servere i det område, hvor den søgte enhed befinder sig. Herefter sammenligner de datapakkernes transportveje. Hvis en datapakke til en server med kendt fysisk adresse passerer den samme router som en datapakke til den enhed, hvor man forsøger at bestemme positionen, så sammenlignes transport-tiden for pakken.

I det sidste trin finder systemet så frem til, hvilken af de kendte computere der er tættest på den søgte enhed. Det giver en rimelig god positionsbestemmelse for enheden. I gennemsnit ligger nøjagtigheden på 700 meter, men i nogle tilfælde er den helt ned til 100 meter. Man kan altså f.eks. finde frem til, i hvilken bydel computeren er placeret og måske også på hvilken gade.

Det lyder som en teknisk kompliceret proces, men det kan formentlig automatiseres så sporingen kun tager få sekunder.

I deres papir beskæftiger forskerne sig ikke med de etiske og lovgivningsmæssige konsekvenser af deres teknologi, som jo giver mulighed for at spore alle internet-brugere uden deres viden eller accept.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere