Det bliver ikke muligt at sidde hjemme i sofaen og sætte kryds ud for Auken, Fogh, Bendtsen eller en helt fjerde ved næste Folketingsvalg. Og næppe heller det efterfølgende. Sådan er meldingen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som er den formelle arrangør af valg til Folketinget.
Det sker selv om den offentlige digitale signatur, der blev lanceret i februar sidste år, giver mulighed for sikker identifikation af borgere via internettet. Samtidig er flere kommuner nu begyndt at gøre flere afstemninger digitale - blandt andet i næste uge, hvor Københavns borgere over 60 år kan benytte internettet til at stemme til Ældrerådsvalget.
Fire af landets fem største kommuner, København, Frederiksberg, Odense og Aalborg har ellers sammen med Glostrup og Høje-Taastrup i et brev afsendt 8. juli i år presset på for at få lov til at indføre elektroniske valg. Men det ønske afvises af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i udkastet til en ny lov om elektroniske valglister i forbindelse med valg.
Afslaget grunder i at afstemning via internettet bryder med det hidtidige princip, om at enhver dansk stemmeafgivning skal være overvåget af en valgmyndighed. En vælger kan reelt udlåne sin digital signatur til en anden, som efterfølgende kan stemme i vedkommendes navn.
Derudover kan det ikke sikres, at stemmeafgivningen foregår så andre, herunder familiemedlemmer, ikke kan se, hvordan vælgeren stemmer, og »dermed heller ikke utilbørligt kan påvirke vælgeren stemmeafgivning,« skriver ministeriet i sin kommentarer til loven.
»Det er selvfølgelig meget svært at spå, hvordan holdningen vil være om fem-ti år, men der er på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at man vil kunne afgive sin stemme hjemme fra sofaen foreløbigt,« uddyber valgkonsulent i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Anne Birte Pade over for IT-avisen ComON.