Læs også: Danske it-firmaer overvejer at droppe SKI
SKI oplyser til Computerworld, at SKI er opmærksom på de problemer, små og mellemstore virksomheder (SMV) kan have med at byde ind på SKI-aftaler.
Dog forklarer SKI's kunde- og kommunikationsdirektør, Jan Michelsen, at SKI hovedsagligt servicerer staten og kommunerne.
"SKI's hovedopgave er at foretage EU-udbud og etablere rammeaftaler, der sikrer, at offentlige myndigheder kan købe bedst og billigst ind," siger han.
SKI er bevidst om, at målsætningen om at sikre mængderabatter skaber konkurrence.
"Fokus på at sikre effektive indkøb og lave priser forudsætter hård konkurrence mellem leverandørerne om at vinde udbuddene," siger Jan Michelsen og fortsætter:
"For SKI er det samtidig afgørende at sikre, at leverandørerne på aftalerne kan matche kundernes behov. Deraf følger, at når SKI udbyder aftaler med stor volumen, lægger vi også større vægt på virksomhedernes finansielle og økonomiske formåen."
SKI skal holde sig væk
Blandt de utilfredse små og mellemstore virksomheder finder vi konsulenthuset P.Ø. Data i Birkerød. Her er direktør Pierre Ørndorf meget imod, at der på SKI-aftalen om it-konsulentydelser kigges på antallet af ansatte og den årlige omsætning.
"SKI skal ikke stille krav om, at vi skal være minimum så og så mange for at komme med om buddet. De skulle holde sig væk fra ansættelsestal. De skal også holde sig væk fra, at vi skal være organiseret på en bestemt måde. De skal holde sig til vores kompetencer. Vi kan det, vi skal kunne. Er det ikke det vigtigste?" spørger P.Ø. Datas direktør.
Og det er da også noget af det, SKI har taget til efterretning.
"Som en del af SKI's kursskifte tilstræber vi, i det omfang det er muligt, at tilrettelægge kommende udbud sådan, at det giver mindre og mellemstore virksomheder bedre muligheder for at deltage i konkurrencen om at blive tildelt som leverandør," siger Jan Michelsen fra SKI og forklarer:
"Det betyder, at vi forsøger at tilrettelægge udbuddene, så de bedste leverandører kan byde ind - uanset om de er store eller små. Det gør vi for at skabe den bedste konkurrence."
Dog knytter han en lille hale til fremtidens udbud.
"De enkelte udbuds mindstekrav til for eksempel økonomisk kapacitet skal balancere fornuftigt i forhold til kontrakternes størrelse og kompleksitet samt i forhold til den pligt, som SKI har til at sikre de offentlige kunder en høj grad af leveringssikkerhed," fortæller Jan Michelsen.
Det bliver lettere
Virksomhedernes størrelse og økonomiske kapacitet er altså ifølge SKI ikke uden betydning, når det kommer til aftaler af et vist omfang.
Dog er den offentlige indkøbscentral opmærksom på de mindre virksomheders udfordringer i den sammenhæng. Jan Michelsen fortæller da også, at SKI vil gøre det nemmere i fremtiden.
"Det er SKI's hensigt at gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i SKI's udbud på specialistområder, hvor vores kunder efterspørger det."
I Birkerød er Pierre Ørndorf begejstret for den udmelding og har kun en kommentar at slutte til det:
"Bravo."