Artikel top billede

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet

Regeringens nye it-strategi frem mod 2015 lægger op til, at offentlige data skal gøres mere tilgængelig for it-leverandører, hvilket skal øge konkurrencen mod KMD.

Læs også:

Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Regeringen, kommunerne og regionerne har i dag lanceret sin storstilede digitaliseringsmålsætninger frem mod 2015, der blandt andet introducerer den papirløse kommunikation mellem det offentlige, virksomheder og borgere inden for få år.

Men embedsmændene fra staten, kommunerne og regionerne har også fremsat en række pejlemærker for, hvordan data om danskerne bag kulisserne skal håndteres fremover i de utallige grunddata-systemer.

Det drejer sig blandt andet om danskernes indkomst, uddannelsesniveau, informationer om ejendomme og nøglepersoner i virksomhederne her i landet. 

"Vi åbner for en simplere adgang og genbrug af data på tværs af systemerne," fortæller vicedirektør i Økonomistyrelsen, Lars Frelle-Petersen, der er hovedarkitekten bag den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi frem mod 2015.

KMD får mere konkurrence

Den simplere tilgang til data vil med Lars Frelle-Petersens ord betyde, at en storleverandør af it-systemer til det offentlige som KMD vil mærke en øget konkurrence fra andre virksomheder, som også vil kunne få fingrene i de offentlige data og bygge systemer, der kan konkurrere med den danske it-gigant.  

"Hvordan data helt præcis skal spille sammen mellem systemerne og ud til it-leverandørerne, kræver dog en lovmæssig regulering fra politikernes side," understreger Lars Frelle-Petersen om det tiltag i rapporten, som han med egne ord kalder datafordelerløsningen.

Samtidig skal data i grunddata-systemer som CPR-registret, CVR-registret for virksomheder og ejendoms- og bygningsdata standardiseres således, at flere virksomheder, borgere og ikke mindst de offentlige administratorer lettere kan få adgang til relevante data mellem systemerne.

De konkrete køreplaner

Mere konkret lyder det i strategien, at der blandt andet i 2012 skal være en køreplan for enklere digital infrastruktur på ejendoms- og bygningsområdet, mens indsamlingen af oplysningerne i CVR-registret skal være forsimplet i 2013 og tilgangen og delingen af virksomhedernes regnskabs- og selskabsdata skal være på plads i 2014.

På CPR-området er der endnu ikke sat datoer på, hvornår forandringerne skal træde i kraft.

Men i rapporten bag digitaliseringsstrategien angives det, at registreringen på enkelte områder som eksempelvis registreringen af forældremyndighed og separation skal gøres mere fuldstændige og korrekte.

Læs også:

Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere