Læs meget mere om planerne om digitalisering af det offentlige.
Det skal være slut med at skrive eller møde op på kommunen, hvis man fremover skal have ordnet sager som eksempelvis fornyelse af passet eller indhentelse af en byggetilladelse.
I stedet skal borgerne fremover foretage arbejdet selv via internettet, hvilket skal udløse enorme besparelser i sparet porto og sparet bemanding i den offentlige sektor.
Sådan lyder ideen i en ny plan, som regeringen ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har indgået med KL og Danske Regioner.
Den sigter mod at det offentlige Danmark skal være helt papirløst i 2015.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til avisen, at han er overbevist om, at danskerne gerne vil ordne deres sager med det offentlige over computeren.
"Det gør det jo nemmere og hurtigere. Samtidig er der milliardbesparelser at hente, og det er nødvendigt i den nuværende økonomiske situation, hvis vi skal have råd til velfærd," siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Computerworld har tidligere beskrevet mulighederne for en papirløs offentlig sektor. Det kan du læse mere om her.
800 millioner alene i porto
Der er da også mange penge at spare på at droppe papiret. Alene ved at stoppe med at skrive breve til borgerne, kan det offentlige spare 800 millioner kroner.
En af de store udfordringer er den gruppe af ofte ældre borgere, der ikke er computervante. De er i stedet vant til at ringe eller møde personligt op på kommunen, hvis de skal have ordnet sager.
Men sådan skal det ikke være længere. I stedet er det planen, at disse såkaldte it-analfabeter skal presses til at blive bedre til at anvende computeren - blandt andet via computerkurser for ældre, hvor kommunerne skal hjælpe til med lokaler, computere og lignende.
"De skal vejledes og presses til at bruge den kanal, og i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, skal de kunne få hjælp på enten biblioteket eller i borgerservice," lyder det fra KL-formand Jan Trøjborg.
Ud over planerne om digitalisering af al kontakt med det offentlige, indeholder planen også en stor oprustning inden for såkaldt velfærds-teknologi. Det indebærer blandt andet telemedicin, hvor lægekonsultationer kan afvikles hjemmefra samt oprustning inden for en række robot-teknologier.
Læs også: