Artikel top billede

Ny superchip er en kopi af hjernen - kan tænke selv

Med en helt ny arkitektur, der ligner den menneskelige hjerne, kan en ny superchip fra IBM lugte, se, føle og tænke selv. Se her, hvad chippen vil kunne bruges til.

Computerworld News Service: IBM har udviklet en prototype på en chip, der kan efterligne hjernens funktioner.

Selskabet mener selv, at der er tale om et stort skridt fremad i bestræbelserne på at skabe intelligente computere, der kan indsamle, forstå og behandle data med ekstreme hastighed.

Prototype-chippen fra IBM er i stand til at træffe beslutninger ved at sammenstille og analysere enorme mængder data - ganske som mennesker træffer beslutninger baseret på indsamling og behandling af meget store mængder data.

Eksperimental-chippen er designet som en kopi af neural-systemet. Den efterligner hjernens struktur via et silicium-kredsløb og avancerede algoritmer, hedder det.

IBM håber, at det ved at efterligne hjernen vil blive muligt at bygge computere, der også fysisk minder om hjernen. Det vil sige, at de kun bruger energi, når de 'tænker' og at deres ydelser er baseret på opgavens omfang.

Det vil betyde et farvel til moderne computere, hvis ydelser i dag kun i begrænset omfang kan skaleres, ligesom de kræver programmering af mennesker for at generere resultater.

"Der er nogle fundamentale begrænsninger i nutidens computere, som snart vil nå til vejs ende. Men hjernen er simpelthen den ultimative computere," siger Dharmendra Modha, der er projektleder i IBM Research.

Kan lugte, se og føle

Ligesom hjernen kan IBM's prototype-chip dynamisk fornemme, optage og forstå data, der bliver leveret via billeder, lyd, smag, lugt og berøringer, ligesom chippen eksempelvis vil kunne optage data om vejret og lignende, som den kan indarbejde i behandlingerne.

Chippen vil gøre det muligt at opdage nye mønstre baseret på sandsynlighed og associationer, mens den med tiden vil kunne udfordre hjernens kompakte størrelse og lave energiforbrug, siger Dharmendra Modha.

For eksempel vil det med chippen være muligt at monitorere havene via analyser af øjebliks-data og genkendelse af forskellige mønstre.

Ved løbende at kigge på temperatur, tryk, bølgehøjde og tidevand vil for eksempel kunne være muligt at forudsige tsunamier i god tid.

"Vi står nu med spiren til en helt ny arkitektur, der vil gøre det muligt at udforske grænserne mellem den fysiske verden og den digitale verden på en stedse mere effektiv måde," siger han.

Læs også: Her er EU's supersatsninger: Investerer milliarder i it.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere