Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi
Står Kina bag historiens største hackerangreb?
De to store oppositionsparter, Socialdemokraterne og SF, kan se nogle gode pointer i, at grænseoverskridende it-kriminalitet bliver bekæmpet med en dedikeret international politi-enhed.
Det sker efter, at sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS Group over for Computerworld har efterlyst et internationalt it-politi, der med en stærk organisation kan bekæmpe hackere, som ofte opererer på tværs af landegrænser i lyssky fora.
"Lovgivning og diverse initiativer halter altid efter de ting, som foregår i cyberspace. Men jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke kan udvide vores europæiske politisamarbejde (Europol, red.) til også at omfatte resten af verden, for it-kriminalitet foregår jo på globalt niveau," lyder det fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.
Hun påpeger, at samfundet i stigende grad støder på problemer med international it-kriminalitet.
"Da internettet er så centralt i vores dagligdag, er det jo også vigtigt, at vi kan føle os sikre og trygge," forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt.
SF's retsordfører siger til Computerworld, at hun vil rejse spørgsmålet over for justitsminister Lars Barfoed (K) på et kommende møde i retsudvalget på Christiansborg.
Kan få problemer visse steder
Også Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, vil gå til ministeren for at høre, hvorvidt det er muligt og nødvendigt med et internationalt samarbejde.
"Jeg må indrømme, at jeg fagligt ikke er nok inde i sagen, og derfor vil jeg bede om en redegørelse fra ministeren om, hvad vi gør i dag, og hvad vi kan gøre fremadrettet for at komme problemerne med international it-kriminalitet til livs," fortæller Karen Hækkerup.
"Der vil være stor fornuft i at kigge på et større internationalt samarbejde for at bekæmpe it-kriminalitet, men det vil nok være svært at få alle lande til at bakke op omkring sådan et samarbejde," forudser Karen Hækkerup.
Den holdning deler hun med sikkerheds-ekspert Peter Kruse, som påpeger, at et relativt lukket land som Kina vil være en udfordring at få til at underskrive papirer om et tættere internationalt samarbejde om bekæmpelsen af it-kriminaliteten på verdensplan.
V: Lad os starte i Europa
Retsordfører Kim Andersen fra regeringspartiet Venstre vil også tage en snak med justitsminister Lars Barfoed inden for en overskuelig fremtid for at se på, hvordan problemstillingen kan angribes bedst muligt.
Han mener dog ikke umiddelbart, at en decideret politi-enhed på verdensomspændende plan vil være realistisk at oprette, da flere lande ifølge Venstre-politikeren vil nægte at tilslutte sig en sådan enhed.
Kim Andersen påpeger derimod, at en god start ville være at fjerne EU-forbeholdet for retslige anliggender og derefter styrke it-indsatsen i det europæiske politi-samarbejde Europol og indlede et tættere samarbejde med USA for at sætte et land som eksempelvis Kina under pres.
Kina er for nylig blevet sat i forbindelse med måske verdens største hacker-sag, der netop er blevet afsløret af sikkerhedsselskabet McAfee.
Den sag kan du læse mere om her.
Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi