Læs også:
Tjen flere tusinde kroner på at finde fejl i Chrome
It-mand finder hul i Chrome: Får stor dusør af Google
Computerworld News Service: Google har i denne uge rettet 30 sårbarheder i Chrome og i den forbindelse udbetalt et af de største dusør-beløb nogensinde for de oplysninger om sårbarheder, som er indsendt til virksomhedens sikkerhedsteam.
Google har pakket rettelserne sammen med en opdatering til Chrome 13 og tilføjet 'Instant Pages' i den stabile browser-kanal.
Den funktion, som Google tidligere har brugt i Chrome 13 previews, pre-loader proaktivt visse søgeresultater for at gøre internetoplevelsen hurtigere.
Google opdaterede senest Chromes såkaldte 'stable build' i begyndelsen af juni. Ligesom Mozilla, der er gået over til en hurtigere udviklingscyklus i år, udsender Google opdateringer med omkring seks til otte ugers mellemrum.
14 af de 30 sårbarheder, der er blevet rettet i denne uge, har fået bedømmelsen 'høj', der er den anden mest alvorlige vurdering i Googles firdelte bedømmelsessystem, mens ni er vurderet som 'medium' og de resterende syv som 'lave'.
Ingen af fejlene er blevet vurderet til at være 'kritiske', som er den kategori, der typisk er reserveret fejl, som gør det muligt for en angriber at slippe ud af Chromes anti-exploit sandbox. Google har rettet adskillige kritiske fejl i år, senest i april.
De fleste af sårbarhederne kan udgøre en trussel mod systemet. Ni ud af de 14 sårbarheder er identificeret som såkaldte 'use-after-free'-sårbarheder, der består af fejl i hukommelseshåndteringen, som kan udnyttes til at indføre angrebskode.
Som altid har Google lukket for Chrome bug-tracking-databasen for de 30 sårbarheder, for at forhindre folk i at få oplysninger om de underliggende fejl. Virksomheden udelukker adgang til databasen for at give brugerne tid til at opdatere, og i visse tilfælde er der gået flere måneder inden adgangen er tilbage.
Offentligheden har for eksempel i dag kun fået adgang til tre af de 15 fejl, som Google rettede 7. juni.
Over en halv million i dusører
Google har betalt godt 86.000 kroner i dusør til 10 researchere, der har opdaget 17 af de fejl, som er blevet rettet i denne uge, heriblandt godt 40.500 kroner til en researcher, der identificerer sig selv som 'miaubiz', og knap 11.000 kroner til en anden gammel bidragyder, nemlig Sergey Glazunov.
Siden 1. januar har miaubiz tjent godt 121.500 kroner i Chrome-dusører.
Den totale betaling for denne uges rettelser til Chrome udgør det tredjestørste beløb nogensinde og matcher næsten rekorden på godt 89.000 kroner, som blev sat i april. Indtil videre har Google udbetalt mere end 594.000 kroner til researchere i år.
Google har desuden tilføjet forskellige funktioner i Chrome 13, først og fremmest Instant Pages.
Selvom Chromes beta-versioner har inkluderet Instant Pages siden midten af juni, så er det første gang, at det kan findes i den stabile kanal. Når funktionen er sat til, pre-loader Instant Pages de højest rangerede søgeresultater til Googles servere. Virksomheden påstår, at Instant Pages kan skære adskillige sekunder af ventetiden for pre-loadede resultater.
Brugerne kan fravælge Instant Pages i indstillinger ved at fjerne fluebenet fra den boks, der hedder "forudse netværkshandlinger for at forbedre ydelsen" under kategorien "søg".
Preview af dit print
Google har på det seneste været på en mission for at gøre browsing hurtigere. I sidste uge afslørede virksomheden for eksempel det såkaldte 'Page Speed Service', som er en hosted service, der efter sigende kan forbedre load-tiden med så meget som 60 procent.
Chrome 13 inkluderer desuden print-preview til Windows og Linux-brugere - funktionen er stadig ved at blive testet til Mac, men findes i beta og dev-kanalerne af Chrome 14 - og forbedringer til den såkaldte 'omnibox', som er Googles betegnelse for den kombinerede adresse- og søgebar.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen