1. Guide: Fem geniale harddisk- og SSD-hybrider
Den mekaniske harddiske er oldnordisk, men stadig foretrukket af mange, da prisen per gigabyte lagerplads er til at acceptere.
Kapaciteten på de mest velvoksne harddiske lyder på hele tre terabyte, altså 3.000 gigabyte. Hastigheden er begrænset af harddiskenes mekaniske opbygning, selvom en række snedige teknologier har medvirket til stadigt pænere hastigheder.
SSD-diske, hvor 'SSD' står for Solid State Drive/Disk, er - modsat deres mekaniske forfædre - baseret på flash-teknologi, hvilket både giver hurtigere overførselshastigheder og væsentligt hurtigere svartider.
Med undtagelse af SSD-diske i små kapaciteter såsom 30 og 60 gigabyte, der efterhånden kan fås til rimelige priser, er SSD-diskene stadig forbeholdt trendsættere. Det er eksempelvis svært at finde en SSD på 120 gigabyte til under 1.400 kroner. Til samme pris kunne du have fået to almindelige harddiske på hver to terabyte eller en ekstraordinært hurtig harddisk på tre terabyte.
Skyd genvej til fremtiden
Vi kunne i teorien godt være tålmodige og vente på, at prisen per gigabyte falder i løbet af de kommende år. Men vi vil hellere have en computer med stor og lynhurtig lagerplads allerede nu, så vi har tjekket en række geniale løsninger, der tillader dig at kombinere SSD-diskens ydelsesmæssige fandenivoldskhed med harddiskens store kapacitet.
Se fem bud på spændende harddisk- og SSD-hybrider, som du kan købe allerede nu, på de følgende sider.
2. Harddiskdræberen fra Seagate
Harddiskproducenten Seagate har med Momentus XT - en hybriddisk på 2,5 tommer - kombineret 500 gigabyte harddiskplads med et lille, men effektivt SSD-lager.
Resultatet? Dine mest brugte filer bliver placeret på SSD-lageret, så programmer starter hurtigere, og din generelle oplevelse bliver kvikkere. Det tager lidt tid for hybriddisken at levere den optimale oplevelse, da den først skal have "kortlagt" hvilke filer, din computer oftest læser, men efter lidt tid får du tydeligt fornemmelsen af, at din computer har fået et hastighedsboost.
Det befinder sig naturligvis ikke helt på niveau med en dedikeret SSD, men det er et genialt kompromis for de brugere, der ikke vil lade sig nøje med SSD-diskens begrænsede kapacitet. Det skal dog nævnes, at kun læsehastigheden forbedres, og at du ikke får mærkbart højere skrivehastigheder som med en almindelig SSD.
Er du begrænset til en enkelt harddiskplads - eksempelvis i din bærbare computer - er Momentus XT et oplagt valg.
Læs vores anmeldelse af Seagate Momentus XT her.
3. Smart produkt fordobler SSD-diskens kapacitet
Icy Dock har bedrevet et produkt, vi i særdeleshed godt kunne tænke os at møblere på plads i vores egen testmaskine. Hvis altså teknologien fungerer så godt i praksis, som producenten lover.
'Xpander Hybrid Adapter' er navnet på en ramme, der kan huse en 3,5 tommer harddisk og en 2,5 tommer SSD. SSD-disken allokerer den tilsvarende kapacitet på harddisken, så en 120 gigabyte SSD i praksis vil have en kapacitet på 240 gigabyte.
Den resterende kapacitet på harddisken står så til rådighed som almindeligt harddisk-lager, der eksempelvis kan benyttes som datadrev, mens det hurtige SSD-lager kan benyttes til dit styresystem.
Du skal naturligvis ikke forvente, at hybridlageret er lige så tjept som en dedikeret SSD, men Icy Dock lover, at du roligt kan fordoble harddiskens sekventielle datahastighed. I vores ører lyder det som et tillokkende kompromis mellem ydelse og kapacitet.
4. Controllerkort fra Highpoint med fikse egenskaber
Highpoint RocketHybrid 1220 er et smart controllerkort, der byder på en teknologi, som minder os om Seagates Momentus XT til forveksling.
Highpoint RocketHybrid 1220 er et PCI Express 1x-controllerkort med to SATA-porte (Serial ATA), der understøtter den lynhurtige overførselshastighed på seks gigabit per sekund (6Gb/s). Læs om fordelene her.
Konceptet går ud på, at du ved at kombinere harddisk og SSD får et stort, fælles lager, der ikke døjer med SSD-diskenes sædvanlige begrænsning. Samtidig er controllerkortet så genialt, at det automatisk placerer data, du benytter ofte, på SSD'en.
5. Avanceret bundkort med indbygget SSD
Det seneste skud på stammen inden for smarte SSD-løsninger, der forsøger at komme den dyrekøbte kapacitet til livs, går ud på at lodde et SSD-lager fast på bundkortet.
Med udgangspunkt i Intels SRT-teknologi på de nyeste bundkort med Z68-chipsættet har visse producenter smækket en 20 gigabyte Intel-SSD direkte på bundkortet.
Et eksempel er Gigabyte GA-Z68XP-UD3-iSSD, som kan spare dig et dyrt SSD-indkøb og i bund og grund placerer dine mest brugt filer på det flash-baserede lager. Læs mere her.
6. Stort og lynhurtigt samlet lager
Som nævnt på forrige side er de nyeste Z68-bundkort velsignet med Intels SRT-teknologi. Intel Smart Response Technology kan kombinere SSD og harddisk, så de hyppigst benyttede filer placeres på SSD-disken. Dermed skal styresystemet ikke hente dem ind i hukommelsen fra den noget trægere harddisk.
Vi har blandt andet testet Gigabytes Z68X-uD3H-B3 (læs vores test her) med gode resultater til følge.
Det er muligt at konfigurere SSD-lageret både som såkaldt læsebuffer, så du i praksis kan fjerne SSD-disken uden tab af data. Sekundært kan du udpege SSD-lageret som både læse- og skrivebuffer og afsætte et ønsket antal gigabyte til formålet. Hvis SSD-disken bliver fjernet fra computeren, kan du altså miste data.
Læs også:
Test: Hvor meget bedre er SSD end harddisk?
Test: Robust SSD-drev med 10 års garanti