Også anbragte børn har ret til en computer. Det mener fire store organisationer, der nu går sammen om at skaffe penge til indkøb af computere til anbragte børn.
De fire organisationer er Børnehjælpsdagen, Børnerådet, IT-Branchen og IDG, der er selskabet bag Computerworld.
En ny undersøgelse fra Børnehjælpsdagen viser, at 69 procent af de anbragte børn i Danmark enten slet ikke har adgang til en computer eller er nødt til at dele en computer med mange andre.
Desuden er mange af de computere, som de har adgang til, forældede og klar til udskiftning.
Stort behov
"Arbejdet i Børnenes IT-fond er med til at skabe et helt centralt fundament for de unge i en verden, hvor det at have adgang til en computer er en nødvendighed - både når det gælder det sociale, de unges uddannelse og deres deltagelse i det moderne samfund", siger Søren Queitsch, der er administrerende direktør i IDG Danmark.
Den holdning deler Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.
"Adgang til computere er afgørende for børns sociale liv, uddannelse og fremtidige jobmuligheder. Anbragte børn skal ikke sættes bagud. It-erhvervet ønsker ordentlig adgang til moderne kommunikation for alle, og det sætter vi nu konkret handling bag med Børnenes IT-Fond," siger han.
Fonden vil i første omgang prioritere ansøgninger om en computer fra unge på ungdomsuddannelserne, som samtidig bor på døgninstitution eller lignende.
I alt er behovet 2.600 computere, vurderer fonden. Og det vil være ret permanent, da der hele tiden kommer nye unge til.
Behov for 2.600 maskiner
Hvis alle anbragte unge i alderen 15-23 år skulle have deres egen computer, ville fonden skulle uddele cirka 2.600 styk.
Der er imidlertid ikke tale om en engangs-uddeling; der kommer løbende unge til i aldersgruppen, så behovet for computere er reelt konstant.
"Vi oplever tit, at institutioner og opholdssteder har svært ved at være med på it-fronten. Vores undersøgelse viser, at 41 procent af hjemmene har et årligt budget på nul kroner til indkøb af computere. Med Børnenes IT-Fond kan vi forhåbentlig hjælpe på et vigtigt men ofte overset sted i de anbragte børns liv," lyder det fra Børnehjælpsdagens direktør, Jytte Tholstrup Svendsen.