Artikel top billede

Danmark er blevet et Stasi-land

Klumme: Jeg tror, det er på tide, at vi it-folk tænker over, om vi vil arbejde for hvem som helst i fremtiden, eller om vi vil til at opføre os modigt, dumdristigt - og etisk.

Scenen: Bossen for et plejehjem modtager brev fra Kommunen.
Brevet indeholder et spørgeskema med 48 spørgsmål, som skal stilles til biksens demente beboere.

Spørgsmålene handler om, hvad de demente går og gør sig af tanker.
 
Bossen ringer til damen fra kommunen og prøver at fortælle hende, at de demente ikke aner, hvad de går og tænker i løbet af dagen. F.eks. fordi de er demente.

Damen fra kommunen beder så om, at skemaerne udfyldes af de ansatte, hvilket bossen modsætter sig, da det jo så bliver en personaleundersøgelse.

Damen fra kommunen fortæller, at de er tre mennesker, der har arbejdet på dette spørgeskema i et år, så det er vigtigt, at der kommer nogle besvarelser tilbage. 
 
Chefen for biksen tager personligt ind for at møde damen fra Kommunen og fortæller hende blandt andet, at demente ofte ikke engang kan huske deres eget navn.
 
Damen fra Kommunen lyser op i et kæmpestort, megalettet smil og replicerer: "Det er overhovedet ikke noget problem. Der må gerne afleveres anonymt!"

Alle er på Støtten

Ovenstående er ikke taget fra Live fra Bremen.

Ingen ville jo tro på sådan en historie, hvis Julie Zangenberg fremsagde punchlinen med nok så meget patos og charme (og særdeles lækkert hår).

Men for Thyra Frank og hendes bande af dissidenter på plejehjemmet Lotte er det daglig alvor.

Dissidenter. Det slog mig, da jeg hørte denne og andre historier forleden:

Vi har nu et samfund, hvor alle er på Støtten eller prøver at leve af andres penge (dvs. komme på offentligt finansierede projekter). Når vi stifter en forening i Danmark nu om dage, er første spørgsmål "Hvad skal foreningen hedde?" og det andet er "Mon ikke vi kan få noget støtte fra Kommunen?".

Og så er der nogle få dissidenter (ligesom i Østeuropa i gamle dage), der råber op eller bare ikke vil være med. Og de har liiiidt svært ved at blive respekteret, hørt eller endsige forstået.

Danmark er et kommunistisk østblokland

En gammel tv-mand fortalte mig lige, at der kun er to nationer, der har en større procent af nyheder på tv, som er statsfinansierede. Det ene er Cambodia.

Alle offentlige hjemmesider med respekt for sig selv har et Stasi-felt, der kan udfyldes med angiveri og stikken af med-danskere.

Og det er sgu nok én af de få ting, der reelt bliver læst inde hos det offentlige - ellers får man jo aldrig svar, når man skriver til dem via deres websites.

Vi er det land i Verden, hvor der er mindst forskel på rig og fattig, hvor 750.000 betaler topskat (inklusive lærere og tømrere), og hvor 3,3 millioner vælgere er finansierede af det offentlige, mens 1,1 million arbejder i private bikse (mange af dem dog med offentlige projekter, naturligvis).

Lidt svært at gøre noget ved vores største problem, når tre ud af fire vælgere er totalt afhængige af det, ikke?

Kommunistisk østblokland

Vi er altså nu et kommunistisk østblokland, blot med effektive computere, hvilket giver alle i Stasi-apparatet helt nye muligheder for overvågning, kontrol og selvangiveri.

Men de mennesker, jeg kender, der voksede op i Østeuropa, siger, at der er en kæmpe forskel:

Man blandede sig aldrig fra Statens side så meget i alle vore små, personlige, familiære og forretningsmæssige detaljer, som man gør her i Danmark.

Jeg tror, det er på tide, at vi it-folk tænker rigtigt godt over, om vi vil arbejde for hvem som helst i fremtiden (det vil sige det stadigt stærkere og mere styrende Stasi), eller om vi vil til at være dissidenter og opføre os modigt, dumdristigt, selvmorderisk - og etisk.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere