Test: Her er spilnørdens nye kæledække
Jonathan Wendel er ikke nogen helt almindelig computerspiller.
Hvis du nogensinde får chancen for at møde ham på den virtuelle slagmark (vi bruger med vilje ikke ordet "udfordre" i denne sammenhæng), er det drabelige udfald med noget nær statsgaranti, at du får en kugle skudt for panden eller bliver oversavet med en laserstråle - allerede inden du har orienteret dig.
Wendel, eller "Fatal1ty" - navnet, han er kendt under i e-sports-kredse - er kort fortalt en af de mest vindende professionelle computerspillere i historien.
Det har gjort ham til et brand af kaliber, og Fatal1ty samarbejder med Creative om at forbedre både lydkort og headsets.
Dette gør sig gældende for det headset, vi har fået til test: Creative Fatal1ty Professional Series Gaming Headset MK II. Samtidig kan vi slå fast allerede nu, at der ikke bare er tale om snedig navngivning, for headsettet er bestemt en habil makker, hvis du går op i computerspil.
Retro-look
Ved første øjekast er vores indtryk, at den valgte farvepalette giver headsettet lidt af et retro-look. Dette skal bestemt ikke opfattes negativt.
Samtidig er det tydeligt at mærke, at konstruktionen er god - eksempelvis den metalforstærkede bøjle, da vi som det første indstiller størrelsen på headsettet.
Det er en kæmpe forbedring oven på det første Fatal1ty-inspirerede headset, der må siges at have døjet dels med et lidt klodset udseende, dels med for meget plastik.
Mikrofonbommen er et separat element, der klikkes af og på efter velbehag og altså ikke behøver fylde i landskabet, hvis du eksempelvis vil bruge hørebøfferne på en bus- eller togtur.
Den kan i øvrigt roteres i forskellige retninger og dermed blive placeret helt optimalt. Ørekopperne er udpræget behagelige at have på og er gode til at skære ned på udefrakommende støj.
Ledningen, der er i omegnen af halvanden meter, har en lille kontrolstation, hvorfra du nemt kan indstille volumen og slå mikrofonen fra.
Overordnet er fokus altså holdt på det enkle, det rendyrkede headset til computerspilleren, som ikke er interesseret i et virvar af knapper og tvivlsomme funktioner uden reel nytteværdi.
Lyttetest med musik og geværild
Eftersom Fatal1ty-headsettet udelukkende bruger et almindeligt jackstik og ikke er udstyret med USB-lydkort eller andet lir, afhænger din oplevelse helt og holdent af, om din computers lydkort kan følge med.
Creative har til lejligheden sendt os et særdeles fornuftigt lydkort, det såkaldte Sound Blaster X-Fi Titanium - Fatal1ty Champion Series, som udgør fundamentet for vores test.
For at bedømme høretelefonernes musikalske egenskaber har vi indledningsvist lyttet til bas-pumpede trance-numre fra den verdensberømte tranceproducer og DJ, Armin van Buuren - numre, der ligeledes er formidable til at belyse, om hørebøfferne formår at gengive trancemusikkens detaljerede diskanttoner.
Oplevelsen var acceptabel, men det var tydeligt for vores kræsne ører, at finere toner i det samlede lydbillede trådte noget i baggrunden. Rockgenren bliver gengivet væsentligt mere lækkert, men overordnet kan hørebøfferne ikke flygte fra kun at være middelmådige til musikaflytning.
Det gør dog ikke så meget, fordi oplevelsen er virkeligt heftig, når disciplinen skifter til at hedde computerspil.
Vi har testet med blandt andet Colin McRae Dirt 2, Assassin's Creed 2 og Aliens vs. Predator installeret på harddisken, og overordnet må headsettet bestemt siges at matche sit navn.
Der er ikke tale om en 5.1-kanalers implementering eller "virtuel surround", men det rendyrkede stereoindtryk er i sig selv rigeligt til at overbevise, når du søger dækning på slagmarken og hører projektilerne drøne om ørerne på dig. Der er faktisk tale om en ganske fornem præcisionsgengivelse, som naturligvis bidrager til at sparke realismen i vejret.
Eksplosioner smækker oplevelsen endnu et nøk i vejret, fordi basgengivelsen er så kraftig og troværdig - og man kan i korte øjeblikke nærmest få fornemmelsen af at lide af granatchok.
Headset med lyddæmper
Et af headsettets fornemste salgsargumenter er desuden den såkaldte silencer-teknologi. Den går i al sin enkelthed ud på, at der udover mikrofonen på selve bommen også befinder sig en sekundær mikrofon på den venstre ørekop.
Hvis du har et lydkort i X-Fi Titanium-klassen, er resultatet, at headsettet kan filtrere en pæn sjat af baggrundsstøjen helt fra - simpelthen ved at identificere og fjerne - så vidt muligt - forskellen på de lydkilder, de to mikrofoner opsnapper.
Vi skulle hilse og sige, at det fungerer upåklageligt og efter hensigten, men det er lille streg i regningen, at funktionen kun er tilgængelig for folk med pebrede lydkort.
Solidt femtal
Alt i alt viser headsettet rigtigt gode takter, også selvom det ikke tog os med storm under den musikalske deltest, og til en pris på 445 kroner er vi klar med karakteren fem ud af seks.
Bare husk at væbne dig med et gedigent lydkort, for tarvelig onboard-lyd er bestemt ikke i stand til at give det Fatal1ty-inspirerede headset luft under vingerne.