10 Gigabit per sekund er bare begyndelsen

Intels nye opfindelse Light Peak smider flere data gennem sine optiske fibre, end du kan forestille dig. Se her hvordan det kører.

Bruxelles. Inden længe kan du fra din bærbare streame film i HD-kvalitet til mange fjernsyn i hele huset.

På en konference i Bruxelles viste Intel Light Peak-teknologien, som får en bærbar til at smide data af sted med en hastighed på 10 gigabit per sekund.

Datatrafikken sendes gennem lyslederkabler, og faktisk er Light Peak i stand til simultant at sende og modtage fire gange 10 gigabit per sekund fra den bærbare.

Trafikken er altså ikke bare hyperhurtig, den er også tovejs, og det er bare begyndelsen.

Teknologien er endnu ikke bygget ind i skærmen, hvilket forklarer den sorte boks, der ses mellem fjernsyn og bærbar.

- Fiber kan bære trillioner af bits per sekund, så 10 Gbit/s er bare begyndelsen. Der er næsten ingen grænser for båndbredden, siger Intels tekniske direktør Justin Rattner, som er sikker på, at Light Peak-teknologien finder vej til alt fra hjemme-pc'en til serverfarme.

Milliardtedele sekund

På konferencen i Belgien kørte en film i High Definition-kvalitet (HD) på en bærbar, som dels viste filmen på sin egen skærm, dels sendte den til et fladskærmsfjernsyn ved siden af uden synlig forsinkelse. Datastrømmen forsinkes kun med fem nanosekunder (fem milliardtedele sekunder) per meter, så teknologien mestrer store afstande uden synlige forsinkelser.

Desværre koster et optisk kabel på en meter stadig omkring 7.500 kroner.

To små prikker af lys

Intel havde lagt Light Peak ind i et almindeligt USB-kabel, hvor de optiske fibre løb sammen med den elektriske kabling. At, der var hul igennem fiberen, blev demonstreret ved at lade en lommelygte lyse i den ene ende af kablet. I den anden ende sås tydeligt to ganske små prikker af lys.

Pas i øvrigt på med at stirre ind i lyset fra et fiberkabel, da de delvist usynlige lysspektre kan skade øjnene.

Intel regner med, at Light Peak en dag erstatter en stribe af de opkoblingsteknologier, som vi bruger i dag som for eksempel USB, DisplayPort og HDMI.

Ifølge Intel kommer der Light Peak-hardware i handlen i slutningen af i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere