Læs også
Efter programmeringsfejl: Politi-søgninger skal gå om
Her er it-firmaet bag DNA-brøler.
To parenteser.
De to små tegn udgår fejlen i programmeringskoden i politiets DNA-database, som i værste fald har betydet, at mulige forbrydere af blandt andet personfarlig kriminalitet begået helt tilbage fra 2006, måske fortsat er på fri fod.
Nu er fejlen rettet, og politiet er igang med at tjekke de spor, som ikke er blevet vist ved søgninger igennem årene.
Det drejer sig om 1.000 hits.
Det kan du læse mere om her.
Derfor gik det galt
Politiet forklarer i en afgørelse om aktindsigt, hvad der egentlig gik galt.
DNA-registeret består af en person-del og en spor-del, der skal matches.
Kønsbestemmelsen angives som "X" for kvinde og "X,Y" for mand.
Såfremt der er tale om en såkaldt blandet spor-profil, hvor der er DNA fra mere end en person, angives spor-profilen for eksempel: "X,(Y)".
Det sker for en spor-profil bestående af mest kvindeligt DNA iblandet mandligt DNA.
"Det har vist sig, at DNA-registeret af EDB-leverandøren var programmet således, at det fejlagtigt skelnede mellem kønsbestemmelser angivet med og uden parenteser," skriver politiet.
Systemfejlen har bevirket, at en række hitforslag ikke er blevet rapporteret, og således ikke er blevet efterforsket, konstaterer politiet.
Politiets udlægning
Computerworld er blevet nægtet aktindsigt i den kommunikation, som politiet og leverandøren af systemet har haft omkring fejlen.
Afvisningen er sket med den begrundelse, at de pågældende mails vil røbe så meget om DNA-registeret og politiets efterforskningsmuligheder på området, at det potentielt vil kunne hindre opklaring af sager, ifølge politiet.
Derfor bygger ovenstående oplysninger på politiets egen beskrivelse af fejlen og udlægning af sagen i selve afgørelsen om anmodningen om aktindsigt.
Læs også