Nu får din mobil motoren fra en bærbar

Sløve mobiltelefoner er snart fortid, for flere chip-producenter er på vej med hurtige processorer. Intel lover at blæse konkurrenterne omkuld med sit næste udspil...

Det kan godt være, at Intel sidder solidt på markedet for processorer til vores computere, men chipgiganten har gang på gang måtte se sig overhalet af konkurrenterne, når det gælder hi-tech indmad til mobiltelefoner og små, bærbar gadgets.

Intel har flere gange prøvet at presse sig ind på markedet for chips til smartphones, men har simpelthen ikke kunne levere noget, der var lige så strømbesparende og effektivt som de ARM-baserede design fra firmaer som Qualcomm, Texas Instruments og Infenion.

De mest populære smartphones i øjeblikket - Google Nexus One, HTC HD2, HTC Desire og Sony Ericsson X10 - bruger da alle også en 1 GHz SnapDragon processor fra Qualcomm.

Stor ydelse, lavt strømforbrug

Men måske ser det anderledes ud til efteråret? Det er i alt fald forhåbningen hos Intel, der nu er klar med sin første, rigtige duelige chip til smartphones og tablets.

Den har i længere tid været kendt under kodenavnet "Moorestown," men det officielle navn bliver Atom Z6, og selvom Atom måske er noget, vi forbinder med sløv ydelse på små netbooks, så ser Z6 ud til at give en helt anden oplevelse.

Selvom Intels nuværende Atom-processorer har et meget lavt strømforbrug, når vi snakker bærbare computere, så suger de stadigvæk strøm alt for hurtigt til at kunne bruges i smartphones.

Hvor de nuværende Atom-chips til notebooks trækker omkring 1,2 watt i passiv tilstand, så klarer Moorestown sig med blot 21 milliwatt, eller 1,75 procent af det hidtidige strømforbrug.

Det samme gør sig gældende ved websurfing på nettet. Her klarer den nye chips sig med blot fem procent af strømforbruget i forhold til den nuværende Atom-processor, som vi har lært at elske og hade.

Det betyder op til 10 dages standby-tid, 48 timers musikafspilning og op til fem timers websurf eller videoafspilning, inden batteriet løber tør for strøm, siger Intel.

Det lave strømforbrug er dog ikke udtryk for tilsvarende dårlig ydelse. Intel siger, at Atom Z6 vil være væsentlig hurtigere end eksempelvis den nuværende Qualcomm SnapDragon-processor, og den vil klare opgaver som videokonference samt afspilning og optagelse af HD-video.

Underligt nok så understøtter Atom Z6 ikke kameraer større end fem megapixel, og det kan sjovt nok gå hen og blive et problem.

Producenterne lokker nemlig allerede forbrugerne med kameraer med otte og endda 12 megapixel.

Intel siger, at Atom Z6 vil komme i to versioner: en model til smartphones, der vil køre med mellem 1,2 og 1,5 gigahertz, og en lidt hurtigere model rettet mod tablets, der vil gå op til 1,9 gigahertz.

Virker med Android

Det mest spændende ved Atom Z6 er, at Intel har sørget for, at processoren virker med det populære Android-operativsystem fra Google.

Intel købte sidste år firmaets Wind River, der har specialiseret sig i at tilpasse og udvikle videre på open-source software.

I tilfældet med Android, så er Wind River gået i krig med en lang række optimeringer til Atom Z6, så softwaren kører hurtigt og effektivt på den nye processor.
Det betyder, at vi kan se Android-mobiler med Atom Z6 inden årets udgang.

Intel ligger dog ikke skjul på, at Atom Z6 er udviklet til og vil fungere bedst med MeeGo - et open-source Linux-baseret operativsystem, som Intel udvikler i fællesskab med Nokia.

MeeGo er dog stadigvæk noget grov i kanterne sammenlignet med Android (eller Apples iPhone OS), og derfor vil der nok gå godt stykke tid, før vi ser finpolerede og velfungerende MeeGo-mobiler på markedet.

Overraskende nok vil Atom Z6 ikke virke med Windows Phone 7 eller det engang kommende Windows Phone 8. Det engang så rosenrøde samarbejde mellem Intel og Microsoft lader til at have syrnet lidt, i alt fald på mobilområdet.

Spørgsmålet er også, hvordan Atom Z6 vil klare sig over for konkurrenterne, når chippen bliver tilgængelig til efteråret. Vi ved allerede, at Qualcomm er på vej med en 1,3 gigahertz processor til efteråret, og inden årets udgang skulle SnapDragon også være klar i en dual-core version, der kører med hele 1,5 gigahertz.

Den øgede konkurrence på chip-markedet er godt nyt for os forbrugere, og vi kan glæde os til at fiske vanvittigt hurtige smartphones op af lommen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere