Se det bedste og det værste i Microsofts historie

Software-giganten Microsoft har netop holdt fødselsdag. I 35 år har firmaet forsøgt at overtage verdensherredømmet for pc-software. Læs om det gode, det onde og det grusomme fra Redmond.

1. Se det bedste og det værste i Microsofts historie

Året er 1975. Gerald Ford sidder i Det Hvide Hus, Sydvietnam falder, Muhammed Ali vinder verdensmesterskabet i boksning mod Joe Frazier i den kamp, der er blevet kendt som 'the Thrilla in Manila', NBC's comedy show Saturday Night Live går i luften for første gang, Gøgereden rydder Oscar-bordet og Captain & Tennille's ‘Love Will Keep Us Together' topper hitlisterne sammen med Glenn Campbell's ‘Rhinestone Cowboy'.

Og i byen Albuquerque i delstaten New Mexico starter den frafaldne Harvard-studerende Bill Gates sammen med sin gamle ven fra high school, Paul Allen, en lille virksomhed med software til mikrocomputere under navnet Altair 8800.

Deres første produkt bliver programmeringssproget BASIC, og på et eller andet tidspunkt i løbet af året får virksomheden navnet Mikro-soft, der bliver til MikroSoft, inden det til sidst ender som Microsoft.

Fra denne beskedne begyndelse udvikler sig en hel industri, der skal komme til at forandre den måde, mennesker lever og arbejder på. Virksomheden selv bliver en af verdens største inden for software og kommer til at skabe utallige millionærer - og adskillige milliardærer - i løbet af de følgende år.

Nu, da Microsoft kan fejre sin 35-års fødselsdag, har jeg besluttet at kaste et idiosynkratisk og aldeles subjektivt tilbageblik på de bedste, værste og mest bemærkelsesværdige øjeblikke, teknologier, produkter, beslutninger og mennesker i software-virksomhedens historie.

Træd ind i tidsmaskinen og læs videre...

2. Mest elskede styresystem

To styresystemer gør sig særligt bemærkede i Microsofts lange historie på grund af deres mange fans: MS-DOS 5 og Windows XP.

MS-DOS 5 blev lanceret i 1991 og var både stabilt og fiksede mange af de problemer, der fandtes i den notorisk fejlbefængte forgænger, MS-DOS 4.

Styresystemet brød desuden for første gang hukommelsesgrænsen på 640K for DOS, hvilket gjorde det muligt at bruge den ekstra hukommelse til almindelige programmer, drivere og de såkaldte Terminate and Stay Resident (TSR)-programmer.

Med 2001's Windows XP blev forbruger- og virksomheds-versionerne af Windows endelig sammenlagt, og resultatet var et forbruger-orienteret styresystem bygget på den stabile Windows NT-kerne.

Det var desuden enden for DOS, som nu ikke længere blev brugt som underliggende styresystem, og det gjorde også Windows XP langt mere stabil og pålidelig end tidligere versioner af Windows.

Der findes dem, der mener, at XP rent faktisk blev for stor en succes, eftersom det skulle vise sig problematisk for Microsoft at overtale folk til at opgive styresystemet igen og gå over til nyere versioner.

I 2008 deltog mere end 200.000 brugere i InfoWords underskriftindsamling "Bevar XP", som skulle bruges til at overtale Microsoft til at fortsætte supporten til det aldrende styresystem.

Hvilken var så mest populær? Jeg holder på Windows XP. MS-DOS 5 var fantastisk, men det var samtidig en dead-end - det sidste styresystem i en produktlinje, der døde ud. Windows XP lever derimod videre ikke bare på mange menneskers computere, men også i hjertet af Windows 7, som stadig indeholder forgængerens samlede virksomheds- og forbrugerlinjer.

Mest forhadte styresystem

Her kan man vælge den den uheldige trio bestående af MS-DOS 4, Windows Me og Windows Vista. MS-DOS 4 blev udgivet i 1988.

Den var berygtet for sine mange fejl, og en del applikationer kunne simpelthen ikke køre på den. Mange brugere valgte enten at vende tilbage til MS-DOS 3.3 eller at gå over til Digital Researchs DR-DOS 3.41 for at undgå MS-DOS 4, der blev Microsofts første, større fejltagelse på det område.

Windows Me, der blev udgivet i 2000, indeholdt på samme måde en masse fejl og var derudover plaget af installationsproblemer og problemer med inkompatibilitet mellem hardware og software.

Men det mest hadede styresystem var nu nok alligevel Windows Vista fra 2006, som også blev en langt større fiasko end både Windows Me og MS-DOS 4. Der gik hele fem år mellem udgivelsen af XP og Vista - den længste periode nogensinde mellem to versioner - så forventningerne var høje til det nye styresystem.

Desværre var Vista allerede fra lanceringen befængt med kompatibilitetsproblemer og ville ikke køre på ældre hardware, og så var folk utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer.

Det gjorde det kun værre, at en del pc'er blev vurderede til at være "Vista-kompatible", selv om de faktisk ikke kunne køre den fulde version af styresystemet - hvilket gav anledning til et større, kollektivt søgsmål mod Microsoft.

Bedste opfølgning

Her står vi igen og vakler mellem MS-DOS 5, der løste MS-DOS 4's mange problemer, og Windows 7, som kurerede Vistas. Jeg ender på Windows 7, som er det styresystem, mange mener, Vista skulle have været.

Det er hurtigere end Vista, uden de mange hardware-inkompatibilitetsproblemer, det har droppet en del af de unødvendige applikationer og leverer forskellige brugbare tweaks, som for eksempel en ny, innovativ og forbedret proceslinje.

Både virksomheder og forbrugere er da også endelig begyndt at slippe taget i det ni år gamle XP og i stedet hoppe over til Windows 7.

Mest vidtrækkende styresystem

I juli 1993 udgav Microsoft Windows NT. Den blev lavet til virksomheder og ikke til forbrugerne og var desuden skabt fra bunden og ikke bygget oven på DOS som alle tidligere versioner.

NT var den første helt igennem 32-bit Windows-udgave og en del mere stabil og sikker end Windows 3.1. Den første udgave gik under navnet NT 3.1 for at matche forbrugerversionen af Windows, men den fik snart sin egen udviklingscyklus med tilhørende navnekonventioner, der kulminerede i Windows 2000, der blev ugivet i 2000.

I sidste ende blev forbruger- og virksomhedsversionerne af Windows sammenlagt i Windows XP, der blev lanceret i 2001, og NT-kernen kom i den forbindelse til at udgøre hjertet i XP og alle følgende versioner af Windows. Det betyder at med få stædige undtagelser, der stadig sværger til Windows 3.x og 9.x serierne, så benytter alle Windows-brugere i dag direkte efterkommere af Windows NT.

3. Klogeste opkøb

I juli 1987 købte Microsoft virksomheden Forethought Inc. for 14 millioner dollars kontant.

Forethought havde udviklet et præsentationsprogram til Macintosh, som gik under navnet Presenter, men som senere blev omdøbt til PowerPoint. Det blev senere et af kerne-programmerne i Microsoft Office, som i efterhånden mange år har været verdens mest udbredte kontorpakke.

Mest overraskende investering

I august 1997 stod Microsofts mangeårige rival Apple Computer på afgrundens rand og var i desperat pengemangel.

Microsoft steg op på den hvide hest og hjalp Apple ved at købe aktier uden stemmeret for 150 millioner dollars. Som en del af aftalen lovede Microsoft at fortsætte med at udvikle Microsoft Office til Mac, og Apple lovede til gengæld at tilknytte Internet Explorer som standardbrowser til Macs styresystem.

De to virksomheder har siden frafaldet aftalen: IE til Mac findes ikke længere, og selv om Microsoft stadig opdaterer Office til Mac (som regel et stykke tid efter opdateringen af Windows-versionen), så er det ikke længere påkrævet.

Største omsætning

I regnskabsåret 2008 nåede Microsoft en omsætning på 60,42 milliarder dollars, hvilket udgjorde en imponerende forøgelse på hele 18 procent i forhold til det foregående år.

Mindste omsætning

I 1975 - Microsofts første år - havde virksomheden en samlet indkomst på 16.005 dollars, som alle stammede fra det BASIC-program, der var blevet skrevet til MITS Altair 8800-computeren. Resultatet inkluderede ikke de 14.405 dollars, som Microsoft stadigt skyldte for det sidste kvartal i 1975.

Bedste aftale

I november 1980 underskrev Microsoft en aftale med IBM om at levere et styresystem til den dengang hemmelige IBM Personal Computer, der stod til udgivelse i 1981. Styresystemet endte med at få navnet PC-DOS, som var en omskrivning af Microsofts MS-DOS.

Det var ikke Microsoft, som rent faktisk skrev MS-DOS; i stedet betalte man Seattle Computer for at videreudvikle selskabets QDOS (Quick-and-Dirty Operating System) til formålet uden at fortælle, hvem styresystemet skulle sælges til. (Microsoft underskrev kontrakten med Seattle Computer, dagen efter at kontrakten med IBM blev indgået.)

QDOS var i det store hele baseret på styresystemet CP/M, der var ejet af Digital Research. Ironisk nok havde IBM først henvendt sig til Digital Research for at få et styresystem, men forhandlingerne brød sammen.

Ærgerligt for Digital Research. Microsoft endte nemlig med at bruge partnerskabet med IBM som et springbræt til at opnå verdensherredømme på området

Værste resultat i forhold til året før

Microsoft har formået at indhente et positivt resultat hvert eneste år siden grundlæggelsen og hertil kommer en årlig forøgelse i både omsætning og profit uden undtagelse... indtil 2009.

I regnskabsåret 2009, som endte 30. juni 2009, måtte virksomheden rapportere om en omsætning på 58,44 milliarder dollars, hvilket udgjorde et fald på tre procent i forhold til regnskabsåret 2008.

Bruttoindkomsten endte på 20,36 milliarder dollars, og det var ni procent mindre end 2008; nettoindkomsten blev 14,57 milliarder (et fald på 18 procent) og indkomsten per aktie faldt med 13 procent til 1,62 dollars.

4. Mest profetiske memo

I februar 1976 udsendte Bill Gates et åbent brev, hvor han kritiserede de mennesker, der distribuerede bånd med den version af BASIC, som han havde skrevet til Altair, uden at betale Microsoft for det.

Her følger uddrag fra brevet, som Bill Gates sendte til the Homebrew Computer Club:

Det beløb, vi har modtaget fra salget til hobby-brugere, giver os en timeløn for den tid, vi har brugt på at udvikle Altair BASIC, på mindre end to dollars.

Som de fleste hobby-brugere må være klar over, så stjæler mange af jer jeres software... hvad betyder det da også, om de folk, der har arbejdet på det, får en løn?

Hvem har råd til at udføre professionelt arbejde gratis?

Hvilken hobby-bruger kan lægge tre mandeår i programmering, fejlfinding, dokumentering og distribuering af sit produkt uden at få noget for det?

Selvom begrebet open source ikke var blevet opfundet endnu, så varsler brevet Bill Gates' mangeårige kamp mod open source og fortalerne for åbent software.

Værste internationale hændelse

Den 27. februar 2008 idømte EU Microsoft en bøde på 1,3 milliarder dollars for konkurrenceforvridende adfærd. Bøden blev givet, fordi EU fandt, at Microsoft ikke havde overholdt betingelserne i en aftale, som virksomheden havde indgået i 2004, der handlede om at undgå konkurrenceforvridninger i forhold til Windows.

Da bøden blev præsenteret, sagde EU's kommissær for konkurrence, Neelie Kroes, "Microsoft er den første virksomhed i EU's konkurrencepolitiks 50-årige historie, som kommissionen har været nødt til at idømme en bøde for at undlade at leve op til en anti-monopol-beslutning. Jeg håber, at dagens afgørelse samtidig vil markere afslutningen på et mørkt kapitel i historien om Microsofts manglende vilje til at leve op til kommissionens beslutning fra marts 2004."

Største pr-katastrofe

I februar 2008 dukkede der nogle ekstremt pinlige dokumenter op i det, der blev kendt som Vista "junk pc"-retssagen.

Det kollektive sagsanlæg mod Microsoft byggede på den påstand, at virksomheden havde lokket kunderne til at købe Windows XP-computere med mærkatet "Windows Vista Capable" - trods det at pc'erne ikke kunne køre de vigtigste funktioner fra det dengang helt nye styresystem.

Flere interne dokumenter kom til at indgå som en del af sagen. Heriblandt et fra en medarbejder, som skrev i en e-mail: "Selv det værste lort kan kvalificere sig til at kaldes Windows Vista-kompatibelt."

Og i en anden e-mail skrev Mike Nash, der i dag er corporate vice president for Windows' produktstrategi: "Jeg har PERSONLIGT brændt fingrene... Er det noget, vi oplever med mange kunder?... Jeg er nu indehaver af en e-mail-maskine til 2100 dollars."

Jim Allchin, der på tidspunktet for fremstødet med de Vista-kompatible pc'er var co-president for Microsofts Platforms and Services Division, skrev i en e-mail, "Vi har virkelig fejlet i den her sag... I bliver altså nødt til at gøre et bedre job i forhold til vores kunder."

Senere e-mails afslørede, at Microsoft sandsynligvis gennemførte marketing-tricket for at hjælpe Intel med at sælge low-end chip, som ikke kunne køre med den fulde version af Vista.

5. Mest besværlige partnerskab

I august 1985 underskrev Microsoft en aftale med IBM om udviklingen af et avanceret styresystem under navnet OS/2. Styresystemet blev aldrig lige så populært som DOS - eller senere Windows - og kom til at udgøre et stridspunkt mellem IBM og Microsoft.

Microsoft fokuserede i højere grad sine udviklingskræfter på Windows og Windows NT end på OS/2, og i sidste ende overlod man det helt til IBM, som også droppede det til sidst.

Bedste ansættelse

Man kan elske eller hade ham, men der er ingen tvivl om, at Steve Ballmers hårde, ufortrødne stil og laser-fokus gennem årene har hjulpet Microsoft med at blive verdens mest succesfulde software-virksomhed.

Steve Ballmer, der kendte Bill Gates tilbage fra tiden på Harvard, kom til Microsoft i juni 1980 som en af den unge virksomheds få medarbejdere med forretningserfaring. Han havde efter sin eksamen arbejdet ved Procter & Gamble, og inden han startede i Microsoft, brugte han desuden et år på Stanford Business School.

Største spild af talent

Ray Ozzie er en af teknologi-branchens ægte visionære talenter. Han arbejdede på det første regneark, VisiCalc, og udviklede kontorpakken Lotus Symphony. Og det var bare begyndelsen: Han lancerede Iris Associates, som udviklede den software, der skulle blive til Lotus Notes, og senere Groove Networks, som udviklede samarbejdsværktøjet Groove Virtual Office (i dag kendt som Microsoft Office Groove).

Microsoft købte Groove i april 2005, og i den forbindelse blev Ray Ozzie en af virksomhedens tekniske chefer. I juni 2006 blev han forfremmet til chef-arkitekt, som var Bill Gates' tidligere titel.

Mange branche-eksperter havde høje forventninger til Ray Ozzies indflydelse på Microsoft, men han har ikke gjort meget for at ændre virksomhedens kurs, software eller kultur, heller ikke når det kommer til hans specialitet, samarbejdsværktøj. Udover at tilføje Groove til Office-pakken, så har Microsoft ikke gjort meget for at udvikle og sælge programmet, eller for at gøre det til en central del af virksomhedens strategi.

Den kommende version af Office vil ikke engang inkludere basale synkroniserings-funktioner, og "Live" er et stort rod bestående af et underligt miskmask af software til download og webbaserede tjenester, uden egentlig sammenhæng.

Hvorfor har Ray Ozzie ikke gjort sin indflydelse gældende? Nogle mennesker (inklusiv denne forfatter) påstår, at der findes en dog-eat-dog kultur i Microsoft, hvor for mange mennesker vogter over for mange territorier, og at Ray Ozzie ikke har kunnet finde ud af at tilpasse sig.

6. Mest overraskende retsafgørelse

Den 3. april 2000 bestemte en føderal domstol i USA, at Microsoft skulle opsplittes. Som reaktion på en monopol-sag, der var blevet sat i gang af USA's justitsministerium, bestemte dommer Thomas Penfield Jackson, at Microsoft skulle splittes op i to virksomheder: En der skulle udvikle og sælge styresystemer, og en anden, der skulle håndtere andre typer software.

Det kom som et resultat af en afgørelse fra 5. november 2000, hvor Thomas Penfield Jackson erklærede, at Microsoft er et monopol, der udnytter sin magt til at forsøge at ødelægge det, virksomheden opfatter som trusler fra konkurrerende virksomheder som Netscape, Apple, Sun og Lotus. Rettens afgørelse blev i sidste ende omgjort.

Mest favorable retsafgørelse

Denne kommer til at stå lige mellem to meget store afgørelser. Den ene var en retssag om 5,5 milliarder dollars, som Apple anlagde mod Microsoft og Hewlett-Packard med den begrundelse, at Microsoft havde kopieret "udseendet og følelsen" ("the look and feel") ved Mac-styresystemet. Sagen blev trukket igennem forskellige retsinstanser, og 1. juni 1993 valgte dommer Vaughn Walker så at afgøre sagen til Microsofts fordel og imod Apple.

Det var bestemt en betydningsfuld beslutning, men selv hvis afgørelsen havde været anderledes, så ville den ikke grundlæggende have ændret Microsofts forretningsmetode - Microsoft kunne have betalt royalties til Apple og ellers have fortsat, som om intet var hændt. For Microsoft var det en endnu vigtigere afgørelse, da retten i Washington den 28. juni 2001 besluttede at omgøre dommer Thomas Penfield Jacksons afgørelse fra 2000 om at opsplitte Microsoft.

Trods omgørelsen af dommer Jacksons afgørelse, så står den originale erklæring om Microsoft som monopol stadig intakt, og sagen trak ud for Microsoft indtil 2002.

7. Vildeste lancering

I 1995 lancerede Microsoft Windows 95 med en reklamekampagne, der blev vurderet til at have kostet 300 millioner dollars, og som dermed var historiens hidtil største. Microsoft siges at have betalt 12 millioner dollars alene for retten til at bruge Rolling Stones' "Start Me Up," som blev temasang for Windows.

Udover de massive kampagner i tv og radio, valgte Microsoft at drapere et næsten 100 meter langt Windows 95-banner hen over Torontos CN Tower. Derudover betalte virksomheden for tryk af 1,5 millioner eksemplarer af The Times i London, som blev distribueret gratis, og selskabet oplyste desuden Empire State Building i New York med Microsofts farvetema gul, rød, blå og grøn.

Mest ubemærkede produktlancering

Lanceringen af Windows 1.0 gav ikke så meget som et lille udslag på verdens teknologi-radar. Den blev oprindeligt skabt i 1981 og navngivet "Interface Manager."

Microsofts første grafiske styresystem blev annonceret i 1983 men blev ikke lanceret før 1985; det kørte ikke som et stand-alone styresystem, for brugerne måtte starte det op fra DOS. Og da systemet endelig blev lanceret, var alle meget mere interesserede i Apples Macintosh computer og grafiske Mac-styresystem, som kom på hylderne i 1984.

Største oversete succes

En af de mindre kendte produktsucceser er Microsoft SQL Server, som har måttet gennemleve et noget ujævnt livsforløb. Den begyndte i 1988 som et joint venture mellem Microsoft, Sybase og virksomheden Ashton-Tate, der ikke længere eksisterer, og var designet til det problematiske styresystem OS/2.

Produktet var langt hen ad vejen en variant af Sybase SQL Server 3.0, som kørte på mange forskellige styresystemer som for eksempel Unix og VMS. Microsoft og Sybase gik til sidst hver til sit, og mens Microsoft udviklede SQL Server til Windows NT, ændrede Sybase navnet på sin version til Adaptive Server Enterprise.

I dag er SQL Server blevet det tredje mest populære software til dasebaser i hele verden, kun overgået af produkter fra Oracle og IBM.

Bedste office-værktøj

I marts 2006 udgav Microsoft Office 2007, som kom med et splinternyt interface. Væk var de velkendte menuer og værktøjslinjer og i stedet fandtes 'the Ribbon', som satte de mest brugte kommandoer ind i en serie af tab-paneler.

Selv om nogle mennesker hader det såkaldte Ribbon, så synes mange brugere (inklusiv flere redaktører på Computerworld), at det er nemmere at bruge, når bare lige man har vænnet sig til det. Microsoft påstår, at test viser, at den nye brugerflade er en regulær produktivitets-booster - og det i så høj grad, at virksomheden har besluttet at implementere elementer derfra over hele produktlinjen og blandt andet i selve styresystemet.

Smarteste software-sammenkobling

Den mest intelligente sammenkobling af software var uden tvivl kombinationen af Word, Excel og PowerPoint i Microsoft Office, først til Mac i 1989 og så til Windows i 1990.

Microsoft Word, som oprindeligt (internt) gik under navnet Multi-Tool Word, blev udgivet i 1983 til MS-DOS, i 1985 til Mac og i 1989 til Windows. Excel blev lanceret i 1985 til Mac og i 1987 til Windows. Samme år udgav Microsoft PowerPoint til Mac. Programmet var dybest set en ny version af applikationen Presenter, der var skabt af virksomheden Forethought, som Microsoft opkøbte i 1987. Tre år senere, i 1990, blev PowerPoint til Windows lanceret.

8. Mest irriterende Office-værktøj

I november 1996 lancerede Microsoft Office 97, som blandt andet indeholdt den såkaldte Office-assistent - en lille animeret figur i form af en papirsclips ved navn Clippy. (Der fandtes også andre versioner, men Clippy var default og langt den mest irriterende.)

Det var meningen, at Office-assistenten skulle hjælpe folk med at gøre tingene på en nemmere måde ved at poppe op på skærmen med gode råd fra applikationens hjælp-system. Den var påtrængende, voldsomt irriterende og alment foragtet.

Selv folk i Microsoft hadede Clippy, har Steven Sinofsky, der i dag er president for Windows og Windows Live Division, fortalt i et indlæg på sin blog: "Under udviklingsarbejdet blev Office-assistenten kendt som TFC. 'C' stod for 'clown'. Jeg vil overlade det til jeres fantasi at regne ud, hvad TF stod for."

Rent faktisk lykkedes det Microsoft at vende det udbredte Clippy-had til virksomhedens fordel ved at lancere en anti-Clippy-hjemmeside til markedsføring af Office 97's efterfølger, Office XP, eftersom den nye version havde Office-assistenten slået fra som default. Siden opnåede 22 millioner visninger, fortæller USA Today.

Værste mareridt

Den 4. september 1998 grundlagde de to universitetsstuderende Larry Page og Sergey Brin virksomheden Google. Siden lanceringen har Google domineret søgemarkedet - et område som Microsoft først ignorerede og siden har måttet kæmpe for at følge med på.

Google er desuden kommet godt med på markederne for e-mail og produktivitets-software med Gmail og Google Docs, ligesom virksomheden har introduceret browseren Google Chrome og styresystemet Chrome OS. Google tilbyder desuden også produkter på mange andre områder- og virksomheden er gået hen og er blevet den største trussel mod Microsoft.

Mest luskede software-sammenkobling

Prisen for den mest luskede software-sammenkobling skal uden tvivl gå til Windows Genuine Advantage (WGA), som er Microsofts antipirat-software. WGA udsender advarsler til folk, der ikke har en betalt og registreret version af Windows, og nogle opdateringer kan simpelthen ikke installeres, med mindre WGA er installeret og har tjekket om Windows-kopien er ægte.

I midten af 2006 begyndte Microsoft at udsende WGA i forbindelse med sikkerhedsopdateringer fra Windows Update, og virksomheden gav endda WGA betegnelsen "høj prioritet." Hvad brugerne ikke vidste var, at opdateringen intet havde med sikkerhed eller stabilitet at gøre, men at der i stedet var tale om WGA, som blev listet ind i softwaren.

Som Computerworlds egen Scot Finnie skrev i juli 2006, "Microsoft udnytter folks ignorance - og deres stærke incitament til at installere sikkerhedsopdateringer. Det er forkert af Microsoft at bruge deres sikkerhedskanal til at installere software, der ikke har nogen sikkerhedsfordele og ingen fordele for brugerne overhovedet.

Brugerne var frustrerede nok til at lægge sag an, men den blev afvist for nyligt.

Værste server-fejl

Som om brugerne ikke allerede var irriterede nok over Windows Genuine Advantage, så beskyldte valideringssystemet i dagene 24. og 25. august 2007 tusindvis af betalende brugere af Windows XP og Vista for at være software-pirater.

Ifølge Microsoft gik WGA-serverne bersærk, og mange brugere blev vurderet til at køre med uægte Windows-versioner. Værre var, at Vista-systemer blev strippet for vigtige funktioner som for eksempel Aero-brugerfladen. Nedbruddet varede i 19 timer.

Pinligste produktfejl

Når man anvender formler i Excel, så forventer man selvfølgelig, at de kan gennemføre et korrekt regnestykke - det er jo trods alt det, der er meningen med et regneark.

Men i september 2007 må en del chefer hos Microsoft have fået røde ører, da programmet tilsyneladende havde mistet sin evne til noget så simpelt som at lægge tal sammen. I visse specifikke tilfælde, hvor summen blev 65.535 eller 65.536, valgte Excel i stedet at tilbyde resultatet 100.000.

Problemet var, ifølge Microsoft, ikke, at regnearket regnede forkert. Det handlede i stedet om selve fremvisningen. Excel kom rent faktisk frem til og gemte det korrekte resultat, påstod virksomheden, men fremviste det forkerte. Microsoft rettede fejlen, og Excel har kendt sine multiplikationstabeller - og vidst hvordan de skulle fremvises - lige siden.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering