Læs også:
Her er Apples iCloud - ny software på vej til din iPhone
Apple gør klar til at sende nyt Mac OS X på gaden
"It just works."
De tre ord blev gentaget adskillige gange, da Steve Jobs tidligere på ugen stod på scenen for at præsentere Apples nye iCloud-tjeneste.
At Apple-chefen føler et behov for at forsikre omverdenen om, at iCloud virker, er ikke så underligt.
Apple har således tidligere forsøgt sig med cloud-tjenesterne iTools, .Mac og MobileMe Specielt sidstnævnte floppede fælt, erkendte Steve Jobs under iCloud-lanceringen.
"Det (MobileMe, red.) var ikke vores største øjeblik, men vi lærte en masse."
"Det kan være, at du spørger: Hvorfor skulle jeg tro på dem? Det var dem, der skabte MobileMe..." fortsatte Apple-direktøren, der derefter igen og igen gentog, at iCloud "just works".
iCloud lanceres først til efteråret - samtidig med iOS 5 - derfor er det for tidligt at konkludere, om han har ret, eller om iCloud ligesom MobileMe kommer til at fejle.
Sådan fungerer iCloud
Det er imidlertid ikke for tidligt at konkludere, at iCloud bliver Apples hidtil mest vidtrækkende forsøg på at bygge en cloud-tjeneste, der kan være med til at forstærke selskabets allerede stigende markedsandele.
Sådan illustrerer Apple musik-delen af iCloud, hvor indkøb i musikbutikken iTunes automatisk overføres til forskellige enheder.
Grundlæggende handler iCloud om, at alle Apple-brugernes data - musik, billeder, dokumenter, mails, kalender og så videre - gemmes i Apples tre store datacentre og derfra kan pushes til forskellige Apple-enheder.
"Vi vil flytte den digitale hub - centrum for dit digitale liv - ud i skyen," lød det fra Steve Jobs.
Med det mener han, at vi bevæger os fra en situation, hvor pc'en eller Mac'en er omdrejningspunkt for vores digitale liv til en situation, hvor det er skyen, der er centrum.
Gevinsten er ikke bare, at man altid har en backup i Apples datacentre, men også, at man altid har, de senest opdaterede filer lige ved hånden, fordi skyen hele tiden synkroniserer data.
"Nogle mennesker tror, at cloud blot er en harddisk i skyen ... Vi mener, at det er langt mere end det - og vi kalder det iCloud," sagde Apple-chefen på vanlig Steve Jobs-manér.
Her er Apples snedige plan
Med iCloud forsøger Apple i en hidtil uset grad at skabe integration mellem selskabets mange hard- og software-produkter.
Set ud fra et kommercielt synspunkt er det naturligvis smart, fordi kunderne dermed tilskyndes til ikke bare at købe en iPad - men eksempelvis også Apples skriveprogram Pages, som er koblet op til iCloud, og en Mac, så den automatiske, trådløse kalender-synkronisering fungerer optimalt.
Samtidig er iCloud ikke tilgængelig på ældre iPhones eller Macs, der ikke kører det nye styresystem Mac OS X Lion. Hvis iCloud bliver den succes, Steve Jobs håber, får en masse allerede eksisterende Apple-kunder et klart incitament til at opgradere deres udstyr.
Om brugerne så kommer til at blive mere tilfredse med iCloud end MobileMe - og dermed sender endnu flere penge i Apples retning - kan kun tiden vise.
Apple ikke først med cloud-tjenesterne
Det er interessant, at Apple med iCloud endnu engang bekræfter, at selskabet langt fra altid er først med de nye teknologier - men derimod sigter efter at være det selskab, der kommer med produktet på det rette tidspunkt og i den rette form.
Man kan nemlig ikke tale om, at iCloud er banebrydende i den forstand, at tjenesten indeholder nyskabende funktioner, man ikke kan få andre steder.
Eksempelvis har Google Docs i flere år ladet brugerne arbejde med dokumenter i skyen, så de altid er opdateret og kan tilgås fra en hvilken som helst browser.
Og når Apple eksempel gør et stort nummer ud af, at alle de bøger, man køber i selskabets iBooks-bogbutik, automatisk overføres til alle ens Apple-enheder - ja, så er hører det med til historien, at eksempelvis Amazon har haft en lignende service til sine e-bogs-kunder i årevis.
Går skridtet videre ved at 'pushe' indhold
Idéen med at lade brugerne opbevare deres musik i skyen er heller ikke Apples.
Amazon kom i marts med Amazon Cloud Drive, der lader brugerne uploade og tilgå musik, dokumenter, billeder og film fra en hvilken som helst computer via en browser. For få uger siden lancerede også Google en lignende tjeneste i form af Music Beta.
Apple forsøger dog at gå skridtet videre ved at pushe iTunes-musikken til brugerens forskellige enheder, så man ikke behøver at bekymre sig om at overføre indholdet fra iPhonen til PC'en eller omvendt.
Samme funktion vil man få med billedtjenesten iCloud Photostream, der hele tiden synkroniserer billederne på de forskellige enheder.
Kan iCloud gøre iPhone kunsten efter?
Bundlinjen er dog, at lanceringen af iCloud i høj grad minder om lanceringen af iPhone (og til dels også iPad): Iphone var ikke teknologisk banebrydende; blandt andet kunne den første version af iPhone hverken sende MMS'er, anvende 3G eller multitaske.
Til gengæld formåede Apple at gøre smartphonen brugervenlig i en grad, som ingen andre havde formået på daværende tidspunkt. Det skabte en mega-sællert.
Spørgsmålet er nu, om iCloud vil kunne gøre noget lignende for Apple, når cloud-markedet buldrer afsted i de kommende år?
Læs også:
Her er Apples iCloud - ny software på vej til din iPhone