Test: Få stor lyd på små bærbare

Er du træt af dåselyden fra din bærbare computer? Så er her en nem og billig opgradering.

Test: Få stor lyd på små bærbare

Det siger blip, båt - og så langt så godt. Men hvis du også vil nyde musik og film på din bærbare computer, kommer lyden i vejen.

De indbyggede højttalere (hvis der overhovedet er mere end en) falder ynkeligt igennem. At kalde det dåselyd ville ikke være fair over for konservesindustrien.

Almindelige pc-højttalere løser ikke problemet med bærbare computere. De fylder alt for meget til, at man gider slæbe dem med i tasken. Og som regel kræver de også en stikkontakt.

Det er her Logitech Z205 kommer ind i billedet - eller rettere: lyden.

Dimsen, der er på størrelse med et telefonrør, fæstnes på toppen af pc-skærmen med en indbygget klemme. En gummibelægning sikrer grebet og beskytter mod ridser.

To problemer

Vi testede højttaleren med en håndfuld bærbare i flere størrelser. I alle tilfælde var det en smal sag at fæstne højttaleren solidt til toppen af skærmen.

Vi løb dog ind i to problemer: Højttaleren dækker objektivet til webkameraet. Så hvis du skal bruge kameraet, bliver du nødt til at placere højttaleren ude i kanten. Det har ikke den store betydning for lyden - men den skæve placering ser knap så smart ud.

Det andet problem oplevede vi kun på en enkelt bærbar (Nokia Booklet). Her er skærmlåget nemlig så let og letgående, at den ekstra vægt fra højttaleren kan få skærmen til at glide bagover. Det sker dog kun, hvis man selv skubber skærmen længere tilbage, end man normalt vil gøre.

Kun et kabel

Højttaleren kobles til computeren med det medfølgende USB-kabel. Det er en smart løsning i forhold til at bruge pc'ens lydudgang.

Du undgår at rode med batterier og ekstra kabler, når både strøm og lyd hentes fra USB-porten.

Faktisk fungerer højttaleren som lydkort. Lyden overføres digitalt, og når du skruer op og ned på højttalerens lydstyrke-knapper, følger indikatoren for Windows-lydstyrke med.

Et ekstra 3,5 mm. stik bag på højttaleren giver dog mulighed for analog tilkobling af ekstra enheder - for eksempel en MP3-afspiller.

Bag det sorte gitter skinner to små sølvfarvede membraner - lidt større end en femkrone. Selvfølgelig er der grænser for, hvor meget luft, der kan flyttes med enheder i den størrelse. Og hvis du regner med at føle bassen i mellemgulvet, bliver du slemt skuffet.

Klar lyd

Men lyden er overraskende magtfuld, og diskanten er slet ikke så skinger som på de typiske indbyggede højttalere. Mellemtonen er åben og uanstrengt. Og selv når man skruer helt op, er her ingen forvrængning.

Den lille højttaler spiller bedre end nogen netbook, og selv store bærbare vil i de fleste tilfælde få dramatisk bedre lyd. Faktisk har vi hørt mange pc-højttalere til skrivebordet, der spiller ringere end denne lille dims.

Selvfølgelig er det bøvlet, at man ikke bare kan klappe sin bærbare sammen, når den skal i tasken.

Men højttaleren er også mest til særlige begivenheder - som når man vil se en film. Og det tager altså ikke mange sekunder at klipse højttaleren af skærmen, stikke den i den medfølgende bærepose - og smide den ned i pc-tasken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere