Prosa kan sende flere end 400 CSC-ansatte i stor-strejke fra 1. juni som planlagt, selv hvis CSC gør alvor af sit ultimatum og indgår aftale med HK/Privat, hvis de nye forhandlinger mislykkes.
Det mener Jens Kristiansen, som er professor i arbejdsret ved Københavns Universitet.
"Det er ikke sådan, at en fagforening nødvendigvis er afskåret fra at konflikte, bare fordi arbejdsgiveren har en overenskomst på det pågældende arbejde til anden side," siger Jens Kristiansen."
Ny overenskomst gør ikke konflikt ulovlig
Han fortæller, at CSC godt kan tiltræde en anden overenskomst, hvis det ellers lykkes at få lønmodtagerparten med på det.
CSC skriver i virksomhedens ultimatum til Prosa, at firmaet vil tiltræde overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat, hvis Prosa-foreningerne ikke vil indgå ny overenskomst.
Men det behøver ikke at betyde, at den igangværende konflikt mellem Prosa og CSC bliver ulovlig.
"Det er ikke sikkert, at den løbende konflikt, man er i, bliver ulovlig, blot fordi man tiltræder en overenskomst med en anden," siger Jens Kristiansen.
Det er typisk fagforbund i samme hovedorganisation, som er afskåret fra at konflikte på arbejdspladser, der har overenskomst hos konkurrenten.
"Eksempelvis kan FOA ikke komme og konflikte for et arbejde, som arbejdsgiveren allerede har indgået overenskomst med 3F om. Her vil arbejdsgiveren typisk kunne få Arbejdsretten til at erklære konflikten for ulovlig," siger Jens Kristiansen
"Men hvis det er konkurrerende fagforbund - på tværs af hovedorganisationer - så afhænger det af en konkret vurdering," siger han.
Dermed vil ansatte hos CSC, der fortsætter som Prosa-medlemmer, efter at CSC måtte vælge at tiltræde overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat, muligvis forsat kunne strejke.
CSC's tiltrædelse af en anden overenskomst afgør med andre ord ikke spørgsmålet om, hvorvidt Prosa må fortsætte den igangværende konflikt og dermed den varslede strejke, forklarer Jens Kristiansen.
Forhandler uden Forligsmand
CSC har i virksomhedens ultimatum om forhandling til Prosa fastsat betingelserne sådan, at forhandlingerne foregår uden for Forligsinstitutionen, der ellers har været inde over konflikten ved gentagne forhandlingsforsøg siden konfliktens start i begyndelsen af februar.
En betingelse, som Prosa er gået med til med en kommentar om, at der både er fordele og ulemper ved Forligsen, som institutionen også kaldes.
Ifølge Jens Kristiansen foregår fornyelser af overenskomster typisk i Forligsinstitutionen, mens nye overenskomster bliver til uden for denne.
"Forligsinstitutionen er et mere formaliseret system, hvor en uafhængig institution får mulighed for at påvirke forhandlingerne. Der er også regler om eksempelvis udsættelse af konflikter og afstemning om mæglingsforslag," siger Jens Kristiansen.